Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 18:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/varldsbankens-nye-chef-ar-dess-storsta-kritiker/

Ekonomi

Världsbankens nye chef är dess största kritiker

I onsdags nominerades David Malpass som ny chef för Världsbanken av Donald Trump. Foto: Brendan Smialowski/AFP

Han har kritiserat Världsbanken för hur den sköts och hur den lånar ut pengar. Han har varnat för Kinas växande inflytande i internationella utvecklingsbanker. David Malpass är en lojal Trump-supporter. I onsdags nominerades han som ny chef för Världsbanken av Donald Trump.

Torbjörn Petersson
Rätta artikel

Det är ett kontroversiellt val. 

Den 62-årige Malpass arbetar för närvarande med internationella relationer i USA:s finansdepartement och har varit en nyckelperson i de pågående handelsförhandlingarna med Kina. 

Han har också varit ansvarig för USA:s förbindelser med Världsbanken.

Hans skeptiska inställning till banken i allmänhet och hans sedan tidigare uttalade kritik mot att den lånar ut pengar till Kina, som han anser inte behöver hjälp, har omedelbart skapat misstankar om att USA under Donald Trump vill använda banken för politiska ändamål.

Som ett sätt att tygla Kinas växande inflytande i världen.

USA är Världsbankens mest röststarka medlem och har därför varit det land som traditionellt valt dess ordförande. Men innan David Malpass tar plats i toppen för organisationen måste han först godkännas av bankens styrelse.

År 2017 argumenterade han för att det är hög tid att Världsbanken ändrar fokus. I synnerhet vände han sig mot att Världsbanken lånar ut så mycket till relativt rika länder som Brasilien och Kina.

– Världsbankens största låntagare är Kina...och de har massor av resurser. Det går inte ihop med att de lånar pengar i USA och använder sig av den amerikanska regeringens garantier för att göra det, sa han då.

Förra året bidrog David Malpass till förhandlingar som gav Världsbanken ytterligare 13 miljarder dollar i kapital. Men en förutsättning för avtalet var att rikare utvecklingsländer som Kina ska betala en högre ränta på lån.

I onsdagskväll försökte den nominerade 62-årige amerikanen försäkra omvärlden om sin lämplighet för jobbet.

– Jag tar uppdraget på stort allvar, liksom att lyfta länder ur fattigdom och få dem att lyckas nå tillväxt. Jag är säker på att Världsbanken kan lyckas, sa David Malpass under en presskonferens i Washington.

Det har inte dämpat kritiken.

Nomineringen ses av kritiker som ett sätt av Donald Trump att placera en omvittnat lojal medarbetare på en viktig post i fem år. Det sker när spänningen med Kina är större än på länge.

– Han har varit en supporter under lång tid, sa Donald Trump, när valet av David Malpass blev offentligt, refererar New York Times. 

En “utomordentlig” man, enligt Trump.

David Malpass ersätter Jim Yong Kim, som nyligen oväntat avgick som Världsbankens ordförande tre år innan hans mandatperiod gick ut.