Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Varma drycker på Starbucks är sockerbomber

Foto: Alamy

Sugen på en chailatte eller en kopp varm choklad? Tänk en gång till – en enda kopp kan innehålla upp till 25 teskedar socker, enligt en granskning av kaffekedjorna Starbucks och Costa som larmorganisationen Action on Sugar gjort.

Av 131 granskade varma drycker skulle 98 procent ha haft en röd varningsflagg för sockerinnehållet, om det varit obligatoriskt att rapportera det.

Det kom aktionsgruppen fram till i en granskning, skriver The Guardian.

Värst var Starbucks ”Hot Mulled Fruit”, med 25 teskedar socker.

Det är tre gånger så mycket som det rekommenderade maximala intaget för en vuxen, enligt tidningen.

Kaffekedjan Costas största chailatte innehöll 20 teskedar socker, och en extra stor ”Signature Hot Chocolate” på Starbucks 15 teskedar – dubbelt så mycket som det rekommenderade maximala intaget.

Action on Sugar har särskilt kritiserat Starbucks för de stora kopparna med sockermättade drycker.

Starbucks har enligt The Guardian en plan för att reducera sockret i drycker med 25 procent fram till slutet av år 2020, och påpekat att näringsvärdena finns både i butikerna och på nätet.

Starbucks Sverigechef Johan Rosenblom skriver i ett mejl till DN att den utpekade drycken ””Hot Mulled Fruit” sålts som en kampanjprodukt under jul- och vintermånaderna, men inte längre ingår i menyerna i Sverige.

”Produkten har mycket riktigt ett högt sockerinnehåll som motsvarar en glögg av sötare karaktär. I Sverige valde vi att presentera denna för kunden i en mindre mugg, motsvarande ett sockerinnehåll om ca 25g socker/servering” skriver Johan Rosenblom.

Enligt Rosenblom bygger Starbucks koncept på att man kan skräddarsy drycken och bland annat välja storlek, och sockerfria alternativ om man vill.

”Generellt sett i Sverige är de mest populära produkterna kaffe av olika slag, utan tillsatt socker” skriver han.

Angående den höga sockerhalten i den varma chokladen ”Signature Hot Chocolate” menar Rosenblom att man genom att välja en mindre storlek och välja bort smaksatt grädde kan minska sockermängden som man får i sig betydligt.

”Om kunden efterfrågar det kan vi också minska andelen choklad. Chokladen innehåller dock alltid socker, vi erbjuder inte en sockerfri variant för denna dryck” skriver han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.