Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Värmdö stoppar affär med Rikshem

Värmdö kommun stoppar försäljning av fastigheter för över 600 miljoner kronor till Rikshem. ”Vi är inte säkra på vilka intentioner ägarna har med Rikshem”, säger Mikael Lindström (S), andre vice ordförande i kommunstyrelsen.

Turbulensen i Rikshem får nu direkta konsekvenser för bolagets möjligheter att göra affärer.

Läs också: Rikshems vd vägrar gå – torts ägarnas misstro

I nästa vecka var tanken att Värmdö kommun skulle fatta beslut om att sälja ett antal fastigheter till Rikshem för 645 miljoner. Det handlade bland annat om kommunhuset, tre äldreboenden och brandstationen i Gustavsberg.

Men händelserna i Rikshem gör att gruppledarna för Moderaterna, Socialdemokraterna och Liberalerna i kommunstyrelsen, stoppar affären.

Mikael Lindström är mycket kritisk till hur ägarna och styrelsen i Rikshem har agerat.

– Ägarna har gett motstridiga uppgifter om vad det är för framtid de tänker sig för Rikshem och de har i olika omgångar gett stöd till olika personer, säger han.

– Man har gjort sig av med Ilija Batljan (vice vd som fick sparken i december) utan att egentligen ha på fötterna, tillägger han.

Lindström understryker också att Rikshem nu står utan ledning och styrelse.

I nästa vecka är det stämma i Rikshem och då ska, enligt ägarna, en ny styrelse utses. Men även med en ny styrelse och ledning är det inte säkert att Värmdö kommun tar upp tråden och genomför affären.

– I det här skedet måste vi avvakta och se vad som händer. Sedan får vi se om vi går vidare med någon form av försäljningsuppdrag – om ens något, säger Mikael Lindström.

Rikshems ägare, pensionsbolaget AMF och Fjärde AP-fonden, har sagt att de inte längre har förtroende för vd, Jan-Erik Höjvall. Han kommer att sparkas senast nästa fredag när stämman hålls. Styrelseordförande Mats Mared har gett Höjvall sitt stöd och han kommer också att lämna bolaget.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.