Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Varnar för den nya pensionstrenden

”Jag borde ha lagt pengarna i madrassen i stället”, kommenterar Staffan Larsson sina placeringar av tjänstepensionen.
”Jag borde ha lagt pengarna i madrassen i stället”, kommenterar Staffan Larsson sina placeringar av tjänstepensionen. Foto: Anette Nantell

Att ta ut pensionen redan vid 61 års ålder kan bli en sparfälla och Pensionsmyndigheten ska nu syna uppläggen. Staffan Larsson förlorade pengar på modellen och vill varna andra.

– Pensionspengar kan gå upp i rök, säger han.

Flera företag försöker få kunder att ta ut inkomstpensionen redan vid 61 års ålder. Pengarna placeras i en kapitalförsäkring och investeras i fonder. Ett argument för den lösningen är att personen då får kontroll över pengarna tidigare och vid ett dödsfall finns de tillgängliga för arvingarna.

Både Pensionsmyndigheten och organisationen Konsumenternas försäkringsbyrå varnar för riskerna. De får också återkommande samtal från kunder.

– Att ta ut pension i placeringssyfte är normalt ingen lyckad affär. Att spela med de pengarna är inte att rekommendera, säger ­Monica Petersson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

Riskerna med metoden är flera, enligt Pensionsmyndigheten. Skatten kan exempelvis bli högre om kunden tar ut pension och arbetar samtidigt. Blir du arbetslös så får du lägre a-kassa om du har börjat ta ut pensionen och bostadstillägg kan påverkas.

Läs mer: Så svarar Folksam

– Framför allt när det handlar om människor med väldigt låga inkomster kan det bli ganska tragiska människoöden. Vi vet inte hur vanligt det är att folk gör detta. Men det finns på vår lista att vi ska gå igenom det och titta på vilka produkter som finns, säger Monica Petersson.

Hos Konsumenternas försäkringsbyrå är man kritisk till hur lösningarna lanseras.

– Dilemmat är att det är ett komplext upplägg för den enskilde konsumenten att förstå konsekvenserna av det här, säger Marcus Lindenius, ekonom på Konsumenternas försäkringsbyrå.

Staffan Larsson har testat metoden och för honom blev det ingen bra affär och han vill varna för riskerna. Han blev 2009 uppringd av en av de största aktörerna, Svenska Pensionsgruppen.

– Jag gick på ett informations­möte och allt lät väldigt bra.

Staffan gick sedan på ett enskilt möte och nappade på förslaget och började ta ut pensionen. Pengarna placerades i en kapitalförsäkring hos Folksam. När fem år gått var summan lägre vad som satts in.

Läs Maria Crofts analys: Borde klara sig utan hans pengar

Uppgifterna om storleken går isär.

Enligt Staffan Larssons version var summan drygt 30 000 kronor mindre än vad som satts in, medan Svenska pensionsgruppen uppger att summan som kunden fick ut var cirka 24 000 kronor mindre.

Svenska pensionsgruppen menar att kunden själv kan ha valt investeringar med högre risk som sedan backat i värde. Men Staffan ­Larsson som valt låg risk tillbakavisar bestämt att han gjort något sådant.

– Jag har absolut inte gjort det. Det har bara rullat på. Men jag borde ha lagt pengarna i madrassen i stället, konstaterar han.

Fakta. Pensionssystemets delar

Den allmänna pensionen

Består av inkomstpension och premiepension. De går att ta ut från 61 år.

Tjänstepension

Många svenskar får tjänstepension via arbetsgivaren. Alla på arbetsplatser med kollektivavtal har rätt till tjänstepension. Villkoren för uttag varierar.

Privat pension

Sparande som görs privat av var och en. Har varit skattegynnat men avdragsmöjligheten har minskats radikalt i år och kommer att försvinna helt 2016. Investeringssparkontot är alternativ som många experter förespråkar.

Fakta. Pensionsråd att vara försiktig med

Låna på bostaden

Pensionärer som har högt värderade bostäder och liten belåning erbjuds att ta ut pengar med bostaden som säkerhet. Kapitalförsäkringar är vanliga även i de här fallen.

Ta ut tjänstepension på fem år

Tjänstepension kan tas ut på flera sätt, bland annat under fem år. Tar man ut pensionen under en kort tid får man lägre pension resten av livet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.