Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Varnar för osäker bitcoin mining

På kort tid har så kallad mining, där användare med egna datorer agerar bank och verifierar transaktioner i digitala valutasystem som bitcoin, förvandlats till en miljardindustri.
På kort tid har så kallad mining, där användare med egna datorer agerar bank och verifierar transaktioner i digitala valutasystem som bitcoin, förvandlats till en miljardindustri. Foto: Andrew Paterson/Alamy

På ett år har så kallad bitcoin mining gått från hobbyverksamhet till miljardindustri i Sverige. Men Robin Teigland, docent vid Handelshögskolan i Stockholm, varnar:
– Investerar du i mining ska du vara beredd att förlora pengarna.

Alla tjänar pengar, men om du är snabb och investerar tillräckligt mycket så kan du tjäna en förmögenhet. Den myten skapades under den amerikanska guldruschen och känns även igen från IT-bubblan.

Samma rykten sprids nu igen, men den här gången handlar det om att gräva guld på nätet.

På kort tid har så kallad mining, där användare med egna datorer agerar bank och verifierar transaktioner i digitala valutasystem som bitcoin, förvandlats till en miljardindustri.

20-årige Ludvig Öberg från Stockholm började för drygt tre år sedan.

– I början förstod jag egentligen inte hur det fungerade. Jag hade läst på något forum att man kunde tjäna pengar på sin vanliga PC.

Bara genom att ansluta datorn till bitcoin-systemet med hjälp av ett program kunde Ludvig Öberg kvittera ut en ersättning varje dag.

– Totalt kanske jag drog in 50 eller 100 bitcoin i början. Då var en bitcoin värd en dollar om ens det.

Under 2013 ökade värdet på en bitcoin plötsligt till över 1.000 dollar. Intresset för mining exploderade och snabbt utvecklades specialanpassade datorer.

I dag genereras bitcoin värda knappt en miljard dollar per år genom mining, men konkurrensen är benhård.

– Det går fortfarande att tjäna pengar men inte i samma utsträckning, säger Ludvig Öberg.

Utvecklingen mot mer storskalig mining har framför allt gynnat företagen som säljer utrustningen, bland annat svenska KNC Miner som grundades 2013.

Företaget säljer egenutvecklad hårdvara speciellt anpassad för att bedriva bitcoin mining och är i dag ledande i branschen.

– Första året sålde vi utrusning för 75 miljoner dollar, säger Sam Cole, en av grundarna.

Hur kan ni tjäna så mycket pengar på så kort tid?

– Vi tillverkar i princip sedelpressar. Många av våra kunder har tjänat en förmögenhet.

Förutom utrustning säljer företaget i dag även andelar i sin gigantiska datorhall i Boden som sedan i februari genererat bitcoin värda närmare en kvarts miljard kronor.

Trots löften om rikedomar varnar Robin Teigland vid Handelshögskolan för att investera i mining.

– Det är osäkert. Det är många faktorer som gör att det är svårt att bedöma möjligheten att göra vinster; elpriser, kursutvecklingen och konkurrensen. Du måste också lägga ut ganska mycket pengar på hårdvara.

Hon tror dock inte att guldrushen är över.

– Bitcoin-tåget kanske har gått, men det finns över 200 digitala valutor i dag. Redan nu säljs det utrustning för mining av till exempel litecoin som bygger på samma system. Det är som under guldruschen. Folk ser möjligheter och det finns också de som är villiga att investera mycket pengar.

Bakgrund.Så fungerar bitcoin

Den digitala valutan bitcoin skapades av en anonym programmerare och introducerades 2009.

Bitcoin fungerar på många sätt som en konventionell valuta, den har till exempel en rörlig växelkurs. Det finns också växlingskontor där du kan växla bitcoin mot exempelvis kronor eller dollar.

Den viktigaste skillnaden är att bitcoin inte finns i fast form. Valutans värde försvaras eller garanteras inte heller av en riksbank vilket innebär att den är känslig för attacker och kursförändringar.

Bitcoin bygger helt på köparens och säljarens erkännande. I dag accepteras valutan som betalning av både små och stora företag. Betalar du med bitcoin så för du över summan från din digitala plånbok, ungefär som vid en banköverföring.

Banksystemet är helt decentraliserat och bygger på att användarna, mot ersättning, verifierar alla transaktioner i en process som brukar kallas mining (gruvbrytning). När användarna har verifierat att pengarna verkligen finns och har förts över från kontot är betalningen slutförd.

Från början bedrevs mining hemma på vanliga datorer genom att användarna laddade ner en särskild programvara.

I takt med att valutan blivit mer accepterad och använd så har specialanpassade och mer energikrävande datorer utvecklats.

Storskalig mining bedrivs i dag bland annat vid en anläggning i Boden. (TT)

Fakta.Cybervaluta

En bitcoin är enligt rådande växelkurs värd cirka 3.900 kronor och kan köpas via ett antal växlingskontor eller av privatpersoner.

Totalt finns 13 miljoner bitcoin i omlopp.

Ett trettiotal svenska företag, bland annat elektronikkedjan Webbhallen, accepterar bitcoin som betalningsmedel.

Varje dag sker cirka 60.000 transaktioner med bitcoin.

Källa: Blockchain.info (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.