Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Varning för branschfonder med hög risk

Foto: Mary Altaffer

Sparare i många branschfonder har fått dåligt betalt för den extra risk de tagit, visar DN:s genomgång.

– Ett generellt råd till en vanlig småsparare är att hålla sig borta från branschfonder, säger kapitalförvaltaren Filip Szymanski.

Råvaror, ny teknik, ädelmetaller eller fastigheter. Det är några av de alternativ som finns för den som vill spara i fonder inriktade på speciella branscher. Drygt 5 procent av svenskarnas sparande i aktiefonder finns i olika branscher, enligt Fondbolagens förening. Som sparare är det bra att vara medveten om kategorins egenskaper.

– En gemensam nämnare för dessa fonder är en hög risk vilket ställer krav på fonderna att leverera en god avkastning i förhållande till den risk en investerare måste ta, säger Filip Szymanski, kapitalförvaltare på fondhandelsplatsen Fondmarknaden.se.

– Förvaltare inom denna kategori har oftast ett litet spelrum när det kommer till att parera oroligheter inom branschen. De är låsta till ett smalare universum än om man jämför med Sverige- eller global­fonder där förvaltaren lättare kan röra sig mellan olika branscher, fortsätter han.

Förhoppningen hos spararen är att det alternativ man väljer ska ha en bättre utveckling än börsen i stort. Men i många fall har förväntningarna kommit på skam. Filip Szymanski menar att kategorin i stort är överskattad om man ser till hur avkastningen varit.

Bara 6 av 20 kategorier inom branschfonder har gett en bättre avkastning än Sverigefonder som stigit med 78 procent de senaste fem åren, enligt analysföretaget Morningstar.

Jämför man med globalfonder, som stigit med 66 procent under samma period, är det åtta kategorier som presterat bättre.

Bäst har det gått för bioteknikfonderna som har haft en fantastisk utveckling på senare år. Den genomsnittliga utvecklingen för de fem fonderna som är tillgängliga för svenska sparare ligger på över 200 procent. Även läkemedel har gett bra utveckling för spararna med ett plus på 170 procent.

– Bortsett från medicinska och vetenskapliga framsteg kan den starka utvecklingen förklaras med en ökad riskvilja bland investerare i jakten på avkastning och framför allt av den starka dollarutvecklingen, säger Filip Szymanski.

Den som däremot har sparat i ädelmetallfonder har fått se glansen flagna. I takt med att guldpriset sjunkit har värdet rasat med nästan 70 procent i genomsnitt. Även råvarufonder hör till gruppen som har haft det rejält tufft.

– De har fått se kraftiga sättningar till följd av bland annat oljeprisets fall, säger Filip Szymanski.

Är man villig att höja risken för en del av sitt kapital bör branschfonder bara vara en liten krydda i en bred portfölj

Tittar man på utvecklingen hittills i år är resultatet för branschfonder ännu sämre. Sverigefonder har gett ett plus på 9 procent vilket bara tre kategorier har överträffat. Mot globalfonder är det åtta kategorier som har klarat sig bättre.

Utbudet av branschfonder varierar. I vissa branscher finns det bara några alternativ medan andra har 10–20 fonder att välja på.

Totalt finns det 270 branschfonder möjliga att spara i för svenska sparare, enligt Morningstar. Det innebär dock inte att alla är nåbara för alla utan finns hos olika distributörer. En del är också så kallade börshandlade fonder som handlas direkt via börsen.

Filip Szymanski råder spararen att vara försiktig med kategorin.

– Man glömmer oftast fallhöjden i en sådan placering där frestelsen för en snabb och kraftig avkastning rubbar omdömesförmågan. Är man villig att höja risken för en del av sitt kapital bör branschfonder bara vara en liten krydda i en bred portfölj, säger han.

Ett extra varningens finger höjer Filip Szymanski för de branscher som haft stark utveckling: bioteknik, läkemedel och fastigheter. Anledningen är att många räknar med att den amerikanska centralbanken kommer att höja räntan inom en mycket snar framtid trots beskedet tidigare i veckan om att räntan lämnas orörd.

– Detta kommer med stor sannolikhet att påverka utvecklingen av dollarn vilket i sin tur kommer att minska en pådrivande faktor till de här fondernas goda utveckling.

Fakta. Fyra sorters fonderAktiefonder:

Fakta. Fyra sorters fonder

Aktiefonder: Investerar i aktier. Det finns olika sorter som investerar i branscher, enskilda länder, världsdelar eller globalt.

Blandfonder: Blandar investeringar i aktier och räntepapper.

Räntefonder: Investerar enbart i räntepapper. Delas in i korta och långa räntefonder beroende på hur lång löptid investeringarna har. I gruppen ingår också fonder som investerar i företagsobligationer.

Hedgefonder: Specialfonder med friare regler för placeringar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.