Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-22 22:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/varning-for-nya-spanningar-for-varldsekonomin-efter-omikron/

EKONOMI

Varning för nya spänningar för världsekonomin efter omikron

Demonstrationer mot tyska regeringens corona-restriktioner.
Demonstrationer mot tyska regeringens corona-restriktioner. Foto: Harald Tittel/dpa via AP

Pandemin har varit en enorm chock för samhället och världsekonomin. Professorn i globalisering, Ian Goldin, hoppas att traumat ska leda till mer internationellt samarbete. Men han ser illavarslande på hur hans hemland Sydafrika straffades när det larmade om omikron.

Vilka lärdomar kommer världen att dra av de senaste två åren?

Pandemin har visat ett stort behov av nya internationella samarbeten. Men reaktionen kan också bli den motsatta. Det säger Ian Goldin, professor i globalisering vid Oxforduniversitetet och tidigare bland annat Nelson Mandelas ekonomiska rådgivare.

Han gör en parallell till 1900-talets två världskrig.

– Världen skulle kunna reagera på samma sätt som vi gjorde efter andra världskriget, nämligen med djupare samarbete för att förhindra fler pandemier, eskalerande klimatproblem och nya finanskriser. Eller så reagerar världen som den gjorde efter första världskriget, som åtföljdes av stegrade globala spänningar, nationalism, protektionism och större klyftor inom samhällen.

Ian Goldin, professor i globalisering.
Ian Goldin, professor i globalisering. Foto: Andreas Gebert

Han pekar på flera kortsiktiga risker för världen och ekonomin.

Freden i Europa hotas till exempel nu när rysk militär mobiliserar vid gränsen till Ukraina.

– Jag ser flera vägskäl. De säkerhetspolitiska spänningarna kring Ryssland är ett sådant. Men spänningarna mellan Kina och väst är också farlig och måste hanteras. Det är särskilt oroande att president Joe Biden just nu är så svag. Det enda som för tillfället verkar kunna ena de båda sidorna i amerikansk politik är antipatier mot Kina.

Ett färskt exempel på att själva pandemin har orsakat förbittring mellan länder kommer från Ian Goldins hemland Sydafrika. Forskare i landet upptäckte och kartlade omikronvariantens arvsmassa. Landet varnade snabbt omvärlden, men som tack svarade den med att isolera Sydafrika.

Länder borde belönas i stället för att straffas för att de är transparenta.

– Det har väckt stor ilska. Människor har förlorat sina jobb. Samhället hade precis börjat öppna, men så kollapsade turismen igen och flygen stannade. Omvärlden borde ju ha sagt grattis till Sydafrika. Jag förstår att länder ville införa resestopp, men de borde ha gett Sydafrika bistånd som kompensation för att det isolerades. Länder borde belönas i stället för att straffas för att de är transparenta, säger Ian Goldin.

Läs mer: Sydafrika red ut vågen av omikron: ”Det krävdes nerver av stål”

Han varnar också för revanschism när viruset väl har härjat klart.

– Det finns till exempel en risk för straffmentalitet mot Kina efter pandemin. Det är också en farlig väg. Pandemier kan uppstå var som helst och vi behöver skapa starkare samarbeten för att förhindra nästa pandemi.

Hoppet står till att väljare och politiska ledare ser vad pandemin, enligt Ian Goldin, faktiskt har visat: Att stater är mer handlingskraftiga än man trott och kan mobilisera starkt för att mot svåra problem. Och att mer internationellt samarbete, inte mindre, är vad som bygger säkerhet och välstånd.

– Vi är vid ett vägskäl och jag kan inte förutspå vilken riktning vi kommer att ta. Just nu ser jag mörka tecken.

Ämnen i artikeln

Ryssland
Sydafrika
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt