Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Varning för virus i usb-minne

Se upp nästa gång du köper ett usb-minne. Det kan vara smittat med elaka virus och trojaner. En kund på Teknikmagasinet fick oväntat besök i sin dator.

Kunden hörde av sig till Teknikmagasinet på skojardagen den 1 april och hävdade att usb-minnet han hade köpt hos dem var smittat med trojaner.

- Vi visste inte vad vi skulle tro, säger Christian Ekstrand, produktansvarig på Teknikmagasinet.

Men smittan var dessvärre sann och sedan dess har Teknikmagasinet hittat trojaner i ett 50-tal usb-minnen från leverantören i Taiwan. Där tror de att minnena har smittats vid sista kontrollenheten.

- Förklaringen vi har fått är att de har haft ett ouppdaterat virusskydd. Sedan har någon, mot gällande regler, suttit och surfat i en sådan dator på lunchen.

Christian Ekstrand tror inte att det var mer än tio till tolv stycken minnen som hann säljas innan smittan upptäcktes. Totalt har två kunder hört av sig.

Trojanen i usb-minnena hade skapats för att stjäla inloggningsuppgifter till onlinespel. Sedan skulle informationen skickas vidare till personen som tillverkat trojanen.

Enligt Per Hellqvist, säkerhetsexpert på företaget Symantec, ska man trycka ned shift-tangenten innan man stoppar in usb-minnet i datorn.

- Då stänger man tillfälligt av autorun, alltså det som gör att usb-minnet körs automatiskt. Sen söker man av det med ett antivirusprogram.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.