Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Varsel om strejk i SAS regionaltrafik

Fackförbundet Unionen varslar om strejk i SAS regionaltrafik från den 22 februari. Varslet gäller total arbetsnedläggelse och blockad av samtliga arbetsuppgifter som utförs av Unionens medlemmar på flygningar till och från Arlanda.

Destinationer som kan komma att beröras är Arlanda och Visby, Kalmar, Ronneby, Sundsvall-Timrå, samt finska Åbo, Vasa och Tampere-Pirkkala.

Konflikten bryter alltså ut om knappt två veckor om inte kollektivavtal för 30 kabinanställda vid GEC, Global Employer Company, som flyger inrikestrafik i SAS namn, träffats dessförinnan.

Unionens medlemmar på företaget kräver kollektivavtal för avtalsenliga löneökningar, garanterade pensionsavsättningar och försäkringar.

Parterna står mycket långt från varandra: Unionens avtalsförslag är på 22.901 kronor per månad för en person med fyra års erfarenhet, plus pensionsavsättningar och försäkringar, medan GEC vägrar betala mer än 17.738 kronor.

– Medlemmarna är beredda att gå så långt som till konflikt för att få till ett kollektivavtal. Det är inga orimliga krav de ställer, de vill bara ha skäligt betalt för sitt jobb, säger Unionens förhandlingschef Niklas Hjert.

Bolaget GEC är startat av brittiska Flybe, som anlitats av SAS för att flyga vissa regionallinjer sedan i oktober i fjol. Flygplanen är målade i SAS färger och personalen bär SAS-uniformer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.