Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Västsahara kvar hos AP-fonderna

AP-fonderna, som förvaltar svenska pensionspengar, behåller innehaven i oljebolaget Total, som deltar i rekognosering inför eventuell oljeutvinning utanför Västsahara.

Tidigare i veckan meddelade AP-fondernas etikråd att man säljer innehaven i två kemibolag på grund av deras verksamhet i Västsahara, som ockuperas av Marocko.

Att inte utesluta även Total motiverar etikrådet med att FN:s tidigare rättschef Hans Corell i ett sakutlåtande för flera år sedan slagit fast att det inte är olagligt att göra förstudier i Västsahara.

Men enligt Hans Corell är det en feltolkning av hans utlåtande. Corell är själv inte insatt i Totals nuvarande verksamhet i Västsahara eller AP-fondernas investering i oljebolaget.

– Men de ska inte åberopa mitt utlåtande för att företa sig någon verksamhet som har med Västsaharas naturresurser att göra, säger han.

– Total håller på med en geologisk undersökning. Vi har tittat på Hans Corells uttalande när Total var inne i Västsahara tidigare. Hans uttalande då var att det inte är olagligt att göra rekognosering, säger Christina Hillesöy, ordförande för etikrådet.

Total har tidigare projekterat i Västsahara men drog sig ur området 2003 efter massiv kritik, bland annat i kölvattnet av Corells sakutlåtande till FN:s säkerhetsråd.

Enligt Corell är all verksamhet, inklusive förstudier, i Västsahara olaglig om det inte går att tydligt visa att de sker med västsahariernas goda minne.

– Det är ett mycket bestämt besked. Men det har missbrukats av EU och andra som försökt tolka det på annat sätt, säger han.

Enligt AP-fondernas halvårsrapporter uppgick värdet på AP-fondernas sammanlagda innehav i Total vid halvårsskiftet till cirka 700 miljoner kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.