Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 20:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/vastsvensk-besoksnaring-tappar-nastan-alla-inkomster/

EKONOMI

Västsvensk besöksnäring tappar nästan alla inkomster

Foto: Magnus Hallgren

Västsvenska företag inom branscher som hotell och restaurang förlorar 80 till 100 procent av normal inkomst på grund av det nya coronaviruset. Det uppger Västsvenska handelskammaren för P4 Göteborg.

– Det är väldigt illavarslande, säger Johan Trouvé, vd på Västsvenska handelskammaren.

En av de branscher som drabbats tidigast och värst av coronaviruset är besöksnäringen. Västsvenska handelskammaren har gjort en undersökning bland drygt 800 företag. Den visar på en inkomstnedgång med 80–100 procent för hotell, restauranger, konferensanläggningar och mässor.

– Vi har ju redan sett nationella varsel inom hotellnäringen på flera tusen människor. Det här kan nog beröra flera tusentals människor i Västsverige inom de närmsta veckorna, säger Johan Trouvé, vd på Västsvenska handelskammaren till P4 Göteborg.

Läs också: Scandic varslar hälften av sina svenska anställda

I krisläget efterlyser handelskammaren lättnader för företag vid inbetalning av skatter och arbetsgivaravgifter.

Läs mer om vad som händer i Västsverige.

Ämnen i artikeln

Västsverige
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt