Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Vattenfall: Alla Sveriges kärnkraftverk kan stängas

Foto: ADAM IHSE / TT

Hela den svenska kärnkraften kan stängas ned – om inte politikerna skrotar den omstridda effektskatten. Det säger företrädare för den statliga energijätten Vattenfall till Dagens Industri.

Bakgrunden till det statliga företagets varning är den bristande lönsamheten i energisektorn. Enligt Torbjörn Wahlborg, chef för Vattenfall Generation och ansvarig för bolagets kärnkraft, är Vattenfall hårt pressat av både energipriser och den omtvistade effektskatten.

– Den nuvarande situationen är ohållbar i längden. Elpriserna på terminsmarknaden för flera år framåt har fortsatt att falla, och med en effektskatt på 7 öre per kilowattimme är det ingen av våra reaktorer som är lönsamma, säger han till Di.

Och när nya säkerhetskrav på så kallad oberoende härdkylning träder i kraft 2020 innebär den bristande lönsamheten att Vattenfall står inför problem. Innan de nya reglerna träder i kraft måste Vattenfall nämligen göra omfattande investeringar, enligt Wahlborg.

– För att hinna i tid behöver vi redan nu under 2016 fatta beslut om nya investeringar i storleksordningen 4 miljarder kronor. Men som ansvarig ser jag just nu inte att det är ekonomiskt försvarbart att göra de investeringarna, säger Torbjörn Wahlborg.

Den statliga energijätten är majoritetsägare i Ringhals och Forsmark och kontrollerar därmed fem av sex reaktorer som återstår när övriga kärnreaktorer ska stängas senast år 2020. Planen är att de kärnkraftverk som återstår vid nedstängningen ska vara i drift in på 2040-talet. Men den planen riskerar att komma på skam, enligt Vattenfall, som varnar för att även de återstående reaktorerna kan läggas ned i förtid.

Det skulle enligt Torbjörn Wahlborg dels innebära att bolaget står inför förluster i klassen ”tiotals miljarder kronor”, dels att Sveriges elförsörjning skulle bli ”allvarligt hotad”.

Som lösning på problemet pekar Torbjörn Wahlborg på ett skrotande av effektskatten.

– Effektskatten på kärnkraft, som infördes i en tid när kraftbolagen tjänade pengar, måste bort till att börja med, säger Wahlborg till Di.

Mikael Odenberg, generaldirektör för myndigheten Svenska Kraftnät, ser allvarligt på situationen Vattenfall står inför.

– Vi kan bemästra stängningen av de fyra reaktorerna byggda på 1970-talet som meddelades i höstas. Men om även Vattenfalls övriga reaktorer stängs i förtid då är det klart att elförsörjningen skulle hotas om inte åtgärder vidtas i tid, säger han till tidningen.

Läs energiminister Ibrahim Baylans svar på Vattenfalls varning. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.