Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Vattenfall bakom fördubblad vinst för staten

Vattenfall ger utdelning igen. Arkivbild.
Vattenfall ger utdelning igen. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den samlade vinsten för de statliga bolagen fördubblades 2017 jämfört med 2016. Det viktigaste skälet är att Vattenfall inte längre behöver göra nedskrivningar på tiotals miljarder kronor. 

Energikoncernen Vattenfalls årliga jättelika nedskrivningar har gett den tidigare statliga kassakon en krisstämpel. Det olycksaliga köpet av nederländska Nuon 2009 har kallats för Sveriges sämsta affär någonsin och ledde till gigantiska nedskrivningar. 

Även brunkolsverksamheten i Tyskland blev en black om foten.

Men under fjolåret vände det och för första gången på fem år kunde bolaget leverera en utdelning till staten, enligt regeringens verksamhetsberättelse för de statliga bolagen.

Vattenfall svararför mer än 40 procent av den samlade omsättningen för de statliga bolagen. Det är just omsvängningen för bolaget som näringsdepartementet i sin sammanställning pekar på som det främsta skälet till att de statliga bolagens samlade rörelseresultat fördubblats från 26,4 miljarder kronor 2016 till 53,8 miljarder kronor i fjol.

Det samlade resultatet efter skatt gick från en förlust p 4,7 miljarder kronor till en vinst på 38,4 miljarder.

Vid sidan av Vattenfall bidrog även LKAB, Akademiska Hus och Svenska Spel mest till förbättringen av resultatet.
Omsättningen för de 47 hel- och delstatligt ägda bolagen steg marginellt från 321,1 miljarder kronor till 324,3 miljarder. LKAB, Systembolaget och Samhall bidrog mest till ökningen av omsättningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.