Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Vattenfall bland Europas största koldioxidbovar

Foto: Gunnar Lind/TT

Två av Vattenfalls brunkolseldade kraftverk återfinns på listan över Europas tio största koldioxidbovar. Tillsammans släppte de två ut 37 miljoner ton koldioxid i fjol.

Kartläggningen av de kraftverk som släpper ut mest koldioxid i Europa har gjorts av EU-kommissionen, en lista som nätsajten Spiegel Online kommit över.

Listan toppas av det polska jättekraftverket Belchatow som eldas med stenkol och som i fjol släppte ut 37 miljoner ton av den klimatskadliga gasen koldioxid.

Två Vattenfall-ägda kraftverken figurerar också på listan – Jänschwalde i Lausitz nära den polska gränsen och Lippendorf utanför Leipzig – de hamnar på fjärde respektive nionde plats och släpper tillsammans ut likamycket koldioxid som Belchatow.

Att de koleldade kraftverken uppvisar sådana höga siffror beror på en rad faktorer. Den stora energiomställningen i Tyskland har letttill att priserna på elbörsen har sjunkit. Den förhållandevis billiga brunkolen kan konkurrera på bekostnad av de miljövänligare gasdrivna kraftverken.

I fjol var därför produktionen av brunkol i Tyskland den största sedan återföreningen 1990.

Både Vattenfall och konkurrenten RWE har bedrivit försök med den så kallade CCS-tekniken som innebar att koldioxiden skulle lagras underjordiskt. Tekniken är dock politiskt död i Tyskland sedan den stoppats av lokalt motstånd på flera håll.

Även de så kallade utsläppscertifikaten skulle verka hämmande på kolkraftverken, men på grund av recessionen i Europa sjönk priserna rejält och utgör i dag ingen hämsko för energiföretagen.

Tio i topp

Listan över de tio kolkraftverk som 2013 släppte ut mest koldioxid i Europa räknat i miljoner ton.

1/ Belchatow, Polen – 37 miljoner ton
2/ Neurath, Tyskland (drivs av RWE) – 33
3/ Niederaussem, Tyskland (drivs av RWE) – 29
4/ Jänschwalde, Tyskland (drivs av Vattenfall) – 25
5/ Drax Power Station, Storbritannien – 20
6/ Weisweiler, Tyskland (drivs av RWE) – 19
7/Agios Dimitrios, Grekland – 13
8/ Brindisi, Italien – 11,8
9/ Lippendorf, Tyskland (drivs av Vattenfall) – 11,7
10/ Eggborough Power Station, Storbritannien – 11,5

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.