Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Vattenfall bygger solkraftspark

Vattenfall bygger sin första större solkraftspark och samtidigt en av de första i världen som samlokaliseras med vindkraft, meddelar det statliga bolaget.

På anläggningen Parc Cynog, nära Wales sydkust, placeras nästan 19.000 solpaneler bredvid de 11 vindturbinerna. Kapaciteten blir fem megawatt och parken tas i drift i mars.

– Solen verkar huvudsakligen dagtid på sommaren. Vind är bäst på vintern. Jag visste faktiskt inte att de kompletterar varandra så bra, säger Vattenfalls vindchef Claus Wattendrup.

Bolaget studerar ytterligare ett 20-tal platser, både vindparker och fossila kraftverk, där solceller kan installeras och pengar sparas genom att befintlig infrastruktur nyttjas.

– Sol byggs världen över och jag har tänkt utöka det här, men vi har inte bestämt oss än, säger Wattendrup och berättar att Vattenfall fattar ett strategiskt beslut i frågan inom ett par månader.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.