Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Vattenfall gör miljardförlust

Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Vattenfall skriver ner värdet på bolagets tillgångar med nästan 30 miljarder kronor. Samtidigt delas bolaget upp.

Vattenfall skriver ner värdet på bolagets tillgångar med 29,7 miljarder kronor. Detta till följd av den dåliga marknadsutvecklingen och högre affärsrisker, enligt ett pressmeddelande.

Samtidigt har ledningen beslutat dela upp verksamheten i en nordisk och en kontinentaleuropeisk del.

Bland annat skrivs värdet på tillgångarna i Nederländerna, där det hårt kritiserade köpet av Nuon ingår, ned med 14,5 miljarder kronor.

"I likhet med andra europeiska kraftproducenter påverkas Vattenfall av de allt kärvare marknadsutsikterna. Bolaget gör nu bedömningen att marknaden inte kommer att återhämta sig inom en överskådlig framtid", skriver Vattenfall i pressmeddelandet.

Vattenfall betalar fortfarande av på den enorma köpeskillingen för holländska Nuon.
För bara några veckor sedan, den 1 juli, betalade Vattenfall 1,18 miljarder euro (cirka 10,3 miljarder kronor) för 15 procent av aktierna. Därmed äger den statliga energijätten nu 79 procent av aktierna i Nuon.

Priset för resterande 21 procent av aktierna ska betalas den 1 juli 2015, enligt delårsrapporten.

Inklusive jättenedskrivningarna gör Vattenfall en förlust efter skatt på 17 miljarder kronor för första halvåret, vilket kan jämföras med vinsten på 14,7 miljarder kronor samma period i fjol.

Omsättningen ökade under perioden med 1,4 procent till nästan 87 miljarder kronor. Elproduktionen ökade med fem procent till 93,8 TWh.

Samtidigt ökar ledningen nu farten på besparingarna. De planerade besparingarna för 2014 på 1,5 miljarder kronor ökar till 2,5 miljarder kronor. För 2015 sätts ett nytt sparmål på två miljarder kronor.

I samband med de utökade besparingspaketen införs anställningsstopp och kraftfulla restriktioner på externa konsulter införs, enligt pressmeddelandet.

Totalt utökas sparprogrammet till 13,5 miljarder kronor till 2015.

– Med det paket vi lägger fram i dag känner jag trygghet med att vi gör det rätta, säger vd Østein Löseth.

Dessutom drar Vattenfalledningen ner de planerade investeringarna för perioden 2013 till 2017, från 123 miljarder till 105 miljarder kronor.

I tidigare sparpaket har Vattenfall sagt att 2 500 anställda kommer att försvinna från koncernen.

– Vi kan inte utesluta att vi får se ytterligare nedskärningar. Men just nu är det för tidigt att gå ut med ett antal, säger vd Øystein Løseth på presskonferensen.

Orsaken till att Vattenfall delar upp bolaget är, enligt styrelseordförande Lars G Nordström, att utmaningarna ser helt olika ut i länder som Tyskland och Nederländerna jämfört med Norden.

Enligt Lars G Nordström öppnar en uppdelning av bolaget för möjligheten att ta in nya ägare i den europeiska verksamheten för att dela på riskerna.

Rensat för de extra ordinära händelserna ökade Vattenfalls underliggande rörelsevinst under första halvåret med 3,3 procent till nästan 17 miljarder kronor.

Fakta: Vattenfalls nedskrivningar

Nedskrivningarna på 29,7 miljarder kronor fördelas enligt följande:

• Stenkol- och gaskraftverk i Nederländerna, 14,5 miljarder

• Stenkolskraftverk i Tyskland, 4,1 miljarder

• Kraftvärmeverk i Norden, 2,5 miljarder

• Goodwill tradingverksamheten, 6,8 miljarder

• Övriga tillgångar, 1,8 miljarder

 Källa: Vattenfall (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.