Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 16:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/vattenfall-kraver-tyskland-pa-65-miljarder-i-skadestand/

Ekonomi

”Vattenfall kräver Tyskland på 65 miljarder i skadestånd”

Den svenska energijätten Vattenfall kräver den tyska staten på mer pengar än vad som tidigare varit känt. Foto: Jessica Gow/TT

BERLIN. Den svenska energijätten Vattenfall kräver den tyska staten på mer pengar än vad som tidigare varit känt. Enligt nya uppgifter från den tyska regeringen handlar det om motsvarande närmare 65 miljarder kronor i skadeståndskrav. 

– Vi kan inte kommentera det under en pågående process, skriver Vattenfall i ett mejl till DN. 

Lina Lund
Rätta artikel

Det var i maj 2012 som den statliga energijätten Vattenfall stämde den tyska staten i den internationella skiljedomstolen ICSID i Washington på mångmiljardbelopp. Orsaken var det hastiga beslutet om att fasa ut kärnkraften i spåren av Fukushima-katastrofen. 

För Vattenfall innebar det att investeringar som gjorts i de tyska kärnkraftverken Krümmel och Brunsbüttel förlorade sitt värde över en natt. Bolaget har därför krävt den tyska staten på en ”rättvis kompensation”.

Sedan tidigare har det varit känt att skadeståndskravet uppgått till 4,4 miljarder euro exklusive ränta, vilket bolaget bekräftar i ett mejl till DN. Det motsvarade då, när förhandlingarna hölls 2016, ungefär drygt 40 miljarder kronor. 

Men eftersom processen nu har pågått i så många år kan det svenska energibolaget även kräva ränta på det ursprungliga beloppet. Det gör att skadeståndskraven nu uppgår till motsvarande närmare 65 miljarder kronor, uppger den tyska regeringen i ett svar på en fråga från vänsterpartiet Die Linke. 

Vattenfall vill inte kommentera de nya uppgifterna. 

– Vi har inte möjlighet, enligt skiljedomstolens regler, att kommentera detaljer under pågående process, skriver Magnus Kryssare, pressekreterare för Vattenfall, i ett mejl.  

Tysklands högsta domstol slog 2016 fast att kraftbolag hade rätt att begära begränsad ersättning av den tyska staten. Men den tyska regeringen har tidigare avvisat Vattenfalls miljardkrav, som skulle riskera att gräva djupa hål i landets statsfinanser. Det tyska näringslivsministeriet ger nu även räntekraven nobben. 

– Regeringen anser att även att dem är ogrundade, säger en talesperson till nyhetsbyrån DPA

När tvisten kan avgöras är ännu oklart.