Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Vattenfall nära vägs ände

Vattenfalls jakt på köpare av den tyska brunkolsverksamheten lider mot sitt slut. Enligt uppgifter i olika medier löper tiden för budgivningen ut i dag. Någon köpare har än så länge inte klivit fram och frågan är vem som kan tänkas vilja ha en verksamhet som tycks sakna framtid och dessutom betala för den.

Strax efter att Vattenfall i september bjöd in potentiella köpare till en budgivningsprocess för brunkolsverksamheten gav sig en osannolik budgivare till känna. Miljöorganisationen Greenpeace anmälde offentligt sitt intresse för att ta över den smutsiga elproduktionen. Men budet innehöll inget pris, utan var snarare utformat som ett förslag.

Organisationen hävdade att allt strängare miljökrav gjorde att kraftverken kunde betraktas som nästintill värdelösa. Därför var det vettigare att låta brunkolet ligga kvar i marken där det inte gjorde någon skada på miljön. Tillgångarna kunde överföras till en stiftelse som kunde arbeta för dess avveckling. Vattenfall höll till en början god min men i november uteslöts Greenpeace ur budgivningsprocessen eftersom organisationen inte bedömdes ha för avsikt att faktiskt genomföra affären. Fyra månader senare är det otydligt vem som faktiskt skulle vilja detta.

Olika internationella företag har i omgångar visat intresse för brunkolet, men den tyska affärstidningen Handelsblatt skrev i fredags att Vattenfall stod utan köpare till den i stort sett värdelösa verksamheten. Tyska politikers planer på att fasa ut användningen av brunkolet har legat som en skugga över affären sedan början. Spiken i kistan verkar dock ha varit de fortsatt fallande elpriserna som fällt Vattenfalls huvudargument, att verksamheten fortfarande är lönsam. Enligt uppgifter till tidningen väntas nu flera potentiella köpare lämna bud där det är Vattenfall som får betala för avyttringen.

Vattenfall vill inte kommentera någonting kring budgivningsprocessen innan allt är klart, inte ens om slutdatumet för processen verkligen är i mars. Samtidigt är försäljningen av brunkolet en prioriterad fråga eftersom Vattenfall har ett tydligt direktiv från regeringen om att energiportföljen ska styras om till hållbara energikällor. I dag baseras fortfarande nästan hälften av Vattenfalls elproduktion på fossila bränslen.

Den politiska pressen kan tvinga Vattenfall att gå med på ganska mycket för att bli av med brunkolet, enligt Jakob Magnusson, energimarknadsanalytiker på Danske Bank. Det kan underlätta jakten på köpare, men bäddar samtidigt inte för en bra affär.

– Om priset är rätt så kommer det finnas någon som vill köpa det, men jag tror inte att priset kommer bli bra, säger Magnusson.

2014 stod det tyska brunkolet för nästan en tredjedel av Vattenfalls totala elproduktion och de stora investeringarna som gjordes i början av 2000-talet gjorde Vattenfall till Tysklands tredje största elleverantör. Men nya politiska prioriteringar har gjort denna före detta fjädern i hatten till en giftig tillgång.

Den brittisk-belgiska tankesmedjan E3G skrev i höstas en rapport om riskerna för investerare som kan vara intresserade av Vattenfalls brunkol. Författaren Julian Schwartzkopff säger att problematiken utgörs av tre nyckelpunkter, den politiska osäkerheten i Tyskland, fallande elpriser och potentiellt höga kostnader till följd av skadestånd och krav på sanering i anslutning till gruvdriften.

Samtidigt är Vattenfall inte den enda aktören som försöker ställa om. Miljöaspekter blir ett alltmer politiskt prioriterat område och gamla energislag går ur tiden samtidigt som elpriserna faller. Hela den traditionella elproduktionen befinner sig egentligen i en kris, berättar Schwartzkopff.

– Vi är för tillfället i en övergångsfas, som för med sig många problem. Särskilt pressas företag som inte ställde om mot mer hållbara energilösningar snabbt nog.

Om Vattenfalls köp av brunkolkraftverken i Tyskland var ett misstag, tycker Julian Schwartzkopff är svårt att svara på.

– De tjänade pengar på dem, men de borde nog försökt sälja dem tidigare, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.