Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Vattenfall satsar mer i kol och gas

Trots regeringens klimatambitioner så ökar statliga Vattenfall satsningarna på gas och kol i sin nya investeringsplan. - Planen måste utvecklas åt ett annat håll, säger Ola Alterå (C), statssekreterare på näringsdepartementet.

I Vattenfalls reviderade investeringsplan för 2010 – 2014 ökar investeringarna i naturgas och kol med hela 72 procent till 100 miljarder kronor jämfört med planen för 2009 – 2013. Samtidigt halveras investeringarna i vindkraft till 20 miljarder kronor.

Vattenfalls vd, Lars G Josefsson, menar att det är en "chimär" att bolaget satsar så mycket mer på fossila bränslen som gas och kol. Han pekar på att det är en effekt av att Vattenfall nyligen förvärvade holländska Nuon, som bland annat redan håller på att bygga ett nytt stort gaskraftverk. Josefsson betonar också att bolaget investerade mycket i vindkraft 2009, men att man nu lagt om strategin och prioriterar havsbaserad vindkraft.

- I och med att vi har väldigt stora projekt, så gör ett års skillnad hit eller dit väldigt stor skillnad, säger han.

En stor vindkraftsutbyggnad väntar utanför Storbritannien, men först 2016—2017, vilket ligger bortom den nuvarande planen.

- Det är enormt stort. Det kan handla om upp till 100 miljarder i det projektet, säger Josefsson.

Han medger dock att Vattenfalls utsläpp kommer att öka de närmaste åren.

- Ja, av det skälet att det finns ett antal stora projekt som färdigställs, alltså tre stora kraftverksprojekt, ett i Holland, som vi har förvärvat och två i Tyskland, det gör att i absoluta belopp så ökar våra utsläpp, säger Josefsson.

Vattenfalls vd tycker dock att det mest intressanta är att se hur Europas utsläpp minskar, bland annat genom Vattenfalls kolkraftverksprojekt i Moorburg utanför Hamburg. Det kommer, enligt Josefsson, att minska utsläppen med 2,3 miljoner ton genom att det nya kraftverket konkurrerar ut andra mindre moderna kolkraftverk.

På näringsdepartementet är man inte precis överförtjust i den nya investeringsplanen. Regeringen ska presentera nya ägardirektiv senare i vår och de tar sikte på att Vattenfall ska vara ett ledande bolag i EU:s strävan att minska utsläppen och öka den förnybara energin till 2020.

Statssekreterare Ola Alterå utgår från att planen behöver förändras i kommande revideringar.

- Planen måste utvecklas åt ett annat håll. Det kommer att bli nödvändigt, säger han.

Investeringsplanen

Vattenfall planerar investeringar för 201 miljarder kronor 2010 – 2014.

Naturgas och kol: 100 miljarder.

Vindkraft: 20 miljarder.

Övrigt (inklusive kärnkraft, vattenkraft och bioenergi): 81 miljarder.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.