Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Vattenfall tappar tung budgivare

Foto: ROBERT HENRIKSSON / DN

Det tjeckiska gruvbolaget Vrsanska Uhelna har lagt ett bindande bud på Vattenfalls tyska brunkolstillgångar, rapporterar Reuters med hänvisning till en talesman för bolaget. Samtidigt tappar Vattenfall tung budgivare.

Samtidigt kommer uppgifter om att tjeckiska CEZ hoppar av budgivningen. Anledningen är de låga elpriserna och osäkerheten kring de tyska planerna på att eventuellt stänga igen kolkraftverken i förtid, skriver bolaget i ett uttalande.

Två tjeckiska energibolag, EPH och just CEZ, hade inför att budtiden i dag går ut, offentliggjort intresse för att köpa tillgångarna. Källor har även pekat ut det australiska investmentbolaget Macquarie ihop med den tyska kraftproducenten Steag som intressenter, fast detta intresse ska enligt tyska medier ha svalnat.

Att CEZ hoppar av är illa för Vattenfall.

– De kändes som den mest seriösa köparen, säger Ingvar Mattsson, analytiker på Swedbank.

– Nu lär det inte bli något avslut den närmaste tiden, fortsätter han.

Men att köparnas intresse svalnat är inte så konstigt, tycker han. Osäkerheten är så stor kring de framtida marknadsförutsättningarna, både vad gäller elpris och att tyskarna ganska tydligt signalerat att de inte vill behålla brunkolskraften.

Från Vattenfalls sida är det locket på gällande försäljningen av brunkolsverksamheten.

– Vi kommenterar inte någonting om det här under processen, varken eventuella budgivare, bud eller eventuella datum. Det är vår strategi under processens gång, säger Peter Stedt på Vattenfalls presstab till DN.

Även från ägaren är det tyst om affären.

– Vi kommenterar inte pågående affärer överhuvudtaget, hälsar näringsminister Mikael Dambergs (S) pressekreterare Ann Wolgers.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.