Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Vattenfall uppges stämma Tyskland

Vattenfall har fullt upp med stresstester av kärnkraften. Några steg för att rättsligt försvara sina intressen i den tyska trätan kring kärnkraften har bolaget inte tagit, enligt en talesperson.

Uttalandet följer på det att Financial Times rapporterat att Vattenfall tillsammans med de tyska konkurrenterna Eon, RWE och ENBW förbereder stämningar av den tyska staten för beslutet att stoppa sju av Tysklands 17 reaktorer.

Det tyska beslutet togs efter reaktorhaverierna i Fukushima, Japan, efter skalvet och tsunamin den 11 mars.

Vi har inte tagit några potentiella steg alls när det gäller det beslutet, säger Boo Ehlin, talesperson för Vattenfall.

– Just nu är vårt fokus på stresstesterna, på om vi kan hjälpa myndigheter och andra med de här stresstesterna, säger han med hänvisning till EU-ledarnas beslut i fredags att stresstesta alla kärnkraftverk i EU.

Vattenfall är delägare i kärnkraftsanläggningarna i Ringhals och Forsmark, med sammanlagt sju reaktorer, som enligt beslutet i Bryssel ska stresstestas. Därtill är Vattenfall storägare i flera tyska kärnkraftsanläggningar, som man driver tillsammans med Eon.

 

Fakta: Vattenfall ägare i Forsmark och Ringhals

Kärnkraftverket i Forsmark i norra Uppland har tre reaktorer. Den äldsta togs i bruk 1980. Verket ägs till största delen av Vattenfall.

Oskarshamn i Småland har också tre reaktorer. Den äldsta togs i bruk 1972. Verket ägs av Eon och Fortum.

Ringhals, utanför Varberg, har fyra reaktorer. Den äldsta togs i bruk 1975. Verket ägs av Vattenfall och Eon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.