Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Vattenfalls kärnkraftverk kan avvecklas

Vattenfalls två tyska kärnkraftverk riskerar att stängas av för gott. På fredag har regeringschefen i delstaten Schleswig-Holstein kallat till sig representanter för Vattenfall.

Vattenfalls två tyska kärnkraftverk riskerar att stängas av för gott. På fredag har regeringschefen i delstaten Schleswig-Holstein kallat till sig representanter för Vattenfall.

Efter haverierna i Fukushima råder det uppbrottsstämning i Tyskland. De sju äldsta reaktorerna är avstängda under tre månader medan regeringen tar ställning till kärnkraftens framtid.

Att döma av det rådande opinionsläget kommer dessa sju aldrig mer att tas i drift.

En av de sju är Vattenfallreaktorn Brunsbüttel.

En åttonde reaktor är dessutom avstängd sedan länge, nämligen Krümmel, som också drivs av Vattenfall.

Omsvängningen är dramatisk – när regeringen i höstas förlängde löptiderna för landets samtliga 17 reaktorer skulle Brunsbüttel få drivas till 2012 och Krümmel till 2032.

Det beslutet är nu historia. De två reaktorerna ligger i delstaten Schleswig-Holstein och den kristdemokratiska regeringschefen Peter Harry Carstensen har kallat Vattenfall till ett möte på fredag för att diskutera reaktorernas framtid.

Brunsbüttel och Krümmel har varit två sorgebarn för Vattenfall och har bägge varit avstängda sedan sommaren 2007. Nyligen har Vattenfall tagit upp diskussioner om att låta partnern Eon ta över driften, men det ser alltså inte ut att bli aktuellt.

Ännu är det oklart på vilka rättsliga grunder regeringen kan agera och i vilken mån energiföretagen kommer att ersättas för att de inte får driva reaktorerna vidare.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.