Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Växande kritik mot affärer med diktaturer

Handelsdelegationer till Azerbajdzjan och telekomutrustning till Iran samt, senast, Vitryssland. Under det senaste halvåret har DN.se:s bevakning av svenska bolags förehavanden i odemokratiska länder varit omfattande.

Avslöjandena att svensk teknik används till övervakning av regimkritiker och oppositionella i en rad diktaturer har resulterat i kritik mot regeringen. Här följer en sammanfattning av DN.se:s bevakning:

31 oktober 2011: Nyhetsbyrån Bloomberg avslöjar att Irans säkerhetstjänst använder svenska Ericssons produkter för att skugga och övervaka oppositionella.

16 november 2011: DN.se rapporterar att Exportrådet tillsammans med UD leder en delegation med svenska företag till Azerbajdzjan, ansett som ett av världens mest korrupta och ofria länder. Regeringen får skarp kritik från bland andra människorättsorganisationen Human Rights Watch och riksdagspolitikern Bodil Ceballos (Mp).

24 november 2011: SVT rapporterar att Ericsson förser regimen i Syrien med teknik som gör det möjligt att övervaka oppositionens mobiltelefontrafik.

2 december 2011: Sverige stoppar EU från att införa sanktioner mot två telekomföretag som verkar i Syrien. Båda företagen har affärer med svenska Ericsson.

Sverige vill skydda Ericssons affärer”, säger Jaber Zain, talesperson för en kommitté som stöder den syriska oppositionen, till DN.se.

18 april 2012: DN.se, och även SVT:s Uppdrag granskning, rapporterar att den vitryske diktatorn Aleksander Lukasjenkos säkerhetstjänst använder information från teleoperatörer i sin jakt på oppositionella. En av operatörerna som pekas ut är Life, som halvstatliga Telia Sonera har stora intressen i. Tekniken i Lifes nätverk har levererats av Ericsson.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M) duckar om bolagens ansvar i diktaturer. ”Generellt sett tycker jag att det är bra att vi är med och utvecklar telekommunikationerna i olika länder. Att det finns fungerande mobiltelefoni i Vitryssland är bättre för oppositionen än för regimen”, säger han till DN.se i en exklusiv intervju.

Martin Uggla, ordförande i människorättsorganisationen Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter, anser att uppgifterna om Telia Soneras agerande i Vitryssland är "anmärkningsvärda och skandalösa"

19 april 2012: Teliachefen Lars Nyberg lägger ansvaret på politikerna.

21 april 2012: Stockholms fastighets- och kulturborgarråd Madeleine Sjöstedt (FP) reagerar på ett inlägg av Telia Soneras vd Lars Nyberg på DN Debatt. Sjöstedt är mycket kritisk till Telia Soneras koppling till diktaturer, och säger till DN.se att Stockholms stad kan komma att välja en annan leverantör än Telia Sonera vid nästa upphandling av telefonabonnemang.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.