Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Vd på KF fick paradvåning genom Kommunal

Tommy Ohlström.
Tommy Ohlström. Foto: Fredrik Persson/TT

KF-direktören Tommy Ohlström och hans hustru fick för tre månader sedan en våning på 180 kvadratmeter i Stockholm genom fackförbundet Kommunal – trots att de redan hade en stor bostadsrätt, skriver Aftonbladet. Det är det senaste avslöjandet i skandalen, där utrikesminister Margot Wallström utreds efter att ha tagit emot en lägenhet av fackförbundet.

Ännu en höjdare inom arbetarrörelsen har fått en lägenhet genom fackförbunden Kommunals och Byggnads gemensamma fastighetsbola Polstjärnan.

Nu handlar det om vd:n på Kooperativa Förbundets, KF, Tommy Ohlström och hans hustru Åsa Ohlström, som tidigare arbetat på Riksbyggen och Byggnads.

Tommy Ohlström uppger för Aftonbladet att det var när hustrun var på Byggnads (fram till 2006) som hon ansökte om att få en lägenhet, något som alltså förverkligats i år.

Åsa Ohlström har också varit finans- och ekonomichef på Riksbyggen, som förvaltar fackförbundens bostadshus.

Paret hade redan en bostadsrätt i innerstaden, och kunde sälja den för nästan 11 miljoner kronor för att sedan flytta in i hyreslägenheten, med en hyra på 16.000 kronor, enligt tidningen.

Tommy Ohlström har varit kanslichef på LO, socialdemokraternas partikassör och även statssekreterare hos dåvarande arbetsmarknadsministern Anders Sundström. Sundström, i dag ordförande i Swedbank, är även ordförande i Kooperativa Förbundet, KF, där Ohlström är vd.

Kommunal har inte velat lämna någon kommentar till uppgifterna, med hänvisning till den pågående förundersökningen mot utrikesminister Margot Wallström (S), som tidigare fått en lägenhet genom Kommunal.

Tidigare lägenhetsaffärer

• KF:s vd: ”Jag har agerat korrekt”
Kooperativa förbundets vd Tommy Ohlström har svarat skriftligt på frågor från DN angående den lägenhet som han och hans hustru Åsa Ohlström fått genom fackförbundet Kommunals och Byggnads bolag Polstjärnan. ”Jag känner att jag agerat på ett korrekt sätt” säger han.

• Hultqvists boende inte brottsligt
Försvarsminister Peter Hultqvists övernattningslägenhet i Stockholm anses inte kunna vara en muta. Åklagaren kommer därför inte att inleda en förundersökning.

• Kommunals vädjan till Wallström: Stoppa lönesänkningar
Kommunals ordförande Annelie Nordström har sagt att förbundet inte hade något att vinna på att ge Margot Wallström en lägenhet. Men DN kan nu avslöja att hon så sent som i december försökte påverka utrikesministern i en för Kommunal mycket viktigt fråga.

• Wallström vägrar kommentera Kommunal
Uppgifterna går isär om utrikesminister Margot Wallströms (S) eventuella vänskapsrelation till Kommunals ordförande Annelie Nordström. Och varken Wallström eller hennes advokat vill utveckla hur förhållandet ser ut.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.