Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Vegetarisk skolmat ersätts med nötkött i Laholm

Eleverna på skolorna och förskolorna i Laholms kommun kommer bli serverade mer nötkött i höst. Arkivbild.
Eleverna på skolorna och förskolorna i Laholms kommun kommer bli serverade mer nötkött i höst. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT

Sommarens värme har lett till torka som hotar svenska bönders kreatur. För att stötta de svenska bönder som har nötkreatur kommer Laholms förskolor och skolor servera mer nötkött.

Laholms kommun tillsatte en krisberedskapsgrupp som har diskuterat olika insatser för att stötta den lokala lantbruksnäringen. Därför fattade kommunstyrelsen, efter kontakt med lantbruksorganisationen LRF, beslutet att öka mängden nötkött som serveras i kommunens förskolor och skolor.

– Svenskt kött har vi haft förmånen i Laholms kommun att upphandla de senaste åren och vi såg att vi hade en möjlighet att öka mängden nötkött, säger Lisa Larsson, verksamhetschef på kommunens servicekontor, och fortsätter:

– I den matsedel vi använts oss av hittills är andelen kyckling- och fläskskött betydligt högre. Men vi ville inte minska på mängden fläsk- och kycklingkött eftersom det också är kött. Då fick vi utgå från de maträtter som i dagsläget inte innehåll något kött och justera dem så de också innehåller nötkött, säger hon.

Kommunen har en säsongsanpassad matsedel som fastställdes innan sommaren men som nu fått revideras. Lisa Larsson exemplifierar med att en vegetarisk lasagne nu blir till lasagne med köttfärs och att tomat- och makaronisoppa kommer innehålla nötkött.

Tidigare har skolmatsalarna haft en helvegetarisk dag i veckan som nu stryks från och med den 1 oktober. Men de elever som har vegetarisk kost som specialkost undantas.

– Kommunen erbjuder i dag inte vegetarisk kost till alla som ett alternativ, utan det är för dem med specialkost. Det är en annan fråga man kan driva med klimatsmarta val, men i den krisen vi befinner oss i nu var det angeläget att se hur vi kan öka andelen kött, säger Lisa Larsson och fortsätter:

– Detta är en tillfällig insats vi gör fram till jul och inte en långsiktig plan som kommunen valt att införa. Jag vill betona vikten av att vi inte ställt oss på den ena eller andra sidan. Vi kommer givetvis fortsätta jobba med klimattänk när det gäller vegetarisk kost, säger hon.

Den nya matsedeln innebär att skolmatsalarnas utgifter kommer att öka med runt 80.000 kronor under årets återstående månader. Laholms kommun serverar ungefär 4.500-5.000 lunchportioner per dag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.