Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-18 06:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/vem-tar-over-efter-karl-petter-thorwaldsson/

Ekonomi

De kan ta över efter Karl-Petter Thorwaldsson

IF Metalls ordförande Marie Nilsson, Kommunals ordförande Tobias Baudin och Handels ordförande Susanna Gideonsson är tänkbara kandidater att ta över som LO-bas. Foto: Jonas Lindkvist, Lasse Allard/TT och Nicklas Thegerström

LO:s nästa ordförande måste läka organisationen men också fortsätta navigera mot en socialdemokrati som alltfler medlemmar lämnat.

– Det måste vara en hövding, som kan hålla ordning i gruppen men också kunna leda stammen i krig, säger den socialdemokratiske statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

När Karl-Petter Thorwaldsson tillträdde som LO-bas 2012 var Sverige på väg upp ur en lågkonjunktur, när han lämnar är vi på väg in i ännu en. Under tiden har omvärlden helt bytt skepnad. 

Två år innan han började hade LO 1,5 miljoner medlemmar, nu är siffran 1,2 miljoner. I det senaste valet röstade för första gången i historien mindre än hälften av LO:s medlemmar på socialdemokraterna.

– Spontant skulle jag säga att efterträdaren måste ta ordentligt tag i medlemsrekryteringen. Det är livsviktigt, säger Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet och arbetsmarknadsforskare.

Han fortsätter:

– Det gäller både i industrin där antalet arbetare minskar och inte minst i servicesektorn där antalet anställda ökar. Men där är det svår terräng att navigera i – många har deltidsjobb eller korttidsarbeten, många är unga och ganska många kommer från andra länder.

Förhållandet mellan Socialdemokraterna och LO – de två benen i svensk arbetarrörelse – har blivit mer ansträngt efter januariöverenskommelsen – nyligen talade en LO-ordförande för första gången på Vänsterns partidagar. Och enligt de senaste opinionsmätningarna är SD snart lika populära som S bland Sveriges arbetare.

– Den period som LO går in är både svår och viktig, med lågkonjunktur, välfärdskris och kanske ingen arbetsförmedling. Januariöverenskommelsen låser många socialdemokrater, det kan vara LO som ska ta den politiska och ideologiska striden.

Det säger Daniel Suhonen, chef för den fackliga tankesmedjan Katalys. Han säger att LO måste hålla ihop och att medlemmarna måste känna att organisationen inte är för styrd av Socialdemokraterna.

– Vi kan få en konservativ regering med SD, som går till attack mot arbetarrörelsen. Då behövs det någon som kan leda en stark motkraft.

Karl-Petter Thorwaldsson säger själv att han är nöjd med att ha varit en tydlig röst i samhällsdebatten och att han genom flera lönerörelser varit med om att höja medlemmarnas reallöner. 

Han sista avtalsrörelse, som börjat nu, kan dock bli extra tuff. En orsak är att det största medlemsförbundet, Kommunal, hoppat av LO-samordningen.

Kommunal leds av Tobias Baudin, som var Thorwaldssons närmaste man på LO fram till 2016. Då gick han från att vara en uppenbar kronprins till att bli kung i ett eget rike.

Karl-Petter Thorwaldssons avgångsbesked har inte föregåtts av några rykten, och därför har det inte börjat spekuleras i efterträdare på allvar. När DN ringer runt i LO-Sverige är det ändå tydligt att Tobias Baudin är en av favoriterna. 

Han får beröm för att vara påläst, verbal och nytänkande. Mot honom kan tala just att han så ljudligt spräckte samordningen – och att flera säger att ”det är dags för en kvinna”. 

Therese Guovelin efterträdde Baudin som förste vice ordförande när han hoppade av för tre år sedan. Hon kan organisationen, hon är omtyckt men har inte längre någon roll i något förbund, det är viktigt i LO.

IF Metalls ordförande Marie Nilsson får positiva omdömen som en som tagit strid mot machokultur i sin eget förbund och arbetar hårt för att hålla ihop LO. Hon skulle i så fall efterträda en som kom från samma håll, vilket talar emot henne.

Susanna Gideonsson är ordförande för Handels, som fått beröm för sin strid mot dåliga arbetsförhållanden och sexuella trakasserier. En högoddsare som tar allt mer plats.

Kommunal och ett antal andra LO-förbund har blivit alltmer kritisk till industrifackens monopol att sätta märket för avtalsrörelsen. Detta kan leda till en intern spricka.

– Den nya ordföranden måste hålla ihop organisationen och öka organiseringsgraden. Jag tror inte på det där med ”mer opinionsbildning”, man ska is stället som förr sjösätta projekt och säga ”så här gör vi”. Ett exempel vore integrationsfrågan. säger Stig-Björn Ljunggren.

Läs också

Kommunal hoppar av LO-samordning 

Ewa Stenberg: Karl-Petter Thorwaldssons avgång kan vidga klyftan mellan LO och S