Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Veteranernas bästa recept mot kriser

Finansveteranerna Anders Borg, Pär Nuder, Rolf Wirtén, Bosse Ringholm och Ingemar Mundebo.
Finansveteranerna Anders Borg, Pär Nuder, Rolf Wirtén, Bosse Ringholm och Ingemar Mundebo. Foto: Lotta Härdelin

Kriser går inte att förutse. Men stabila finanser kan dämpa dess effekter. Det kunde tidigare finansministrar med erfarenhet spridd under 40 år tillbaka enas om när de strålade samman i ett unikt möte.

Går det att förutse en kris?

Den frågan ställdes till en grupp av sex finansministrar, alla män, med regeringserfarenhet från 1976 fram till 2014, vid en ovanlig sammankomst på Grand Hôtel i Stockholm.

Frågan är om de lärt sig att se runt hörnet, som ekonomiprofessorn Lars Jonung uttryckte det före mötet. Den frågan fick åhörarskaran späckad med chefsekonomer, departementsmedarbetare, myndighetschefer och Riksbanksfolk aldrig något klart svar på.

I stället enades samtliga sex om att det inte går att förutse när en kris kommer att utlösas.

– Jag väljer att citera en tidigare brittisk centralbankschef: ”Tro inte att ekonomer vet så mycket om världen att de kan konstru- era en datormodell som visar hur ekonomin beter sig.” Man skulle kunna säga samma sak om politiker,säger Ingemar Mundebo.

Bo Lundgren pekade på att det går att se risker, som den ökning av hushållens skulder som nu sker.

– Det svåra är att värdera risken, sade han och vågade sig i nästa andetag just på att försöka göra det.

– En risk är hushållens skuldsättning. Frågan är vad det leder till när räntan stiger igen. Jag tror inte att den kan leda till en lika dramatisk kris som 2008 eller i början på 1990-talet med kris i det finansiella systemet. Däremot kan konsumtionen gå ner och vi får ett BNP-fall.

Samtalet mellan de tidigare ministrarna från båda politiska blocken gick i ganska godmodig och vänskaplig ton.

Mest agiterande var Bosse Ringholm som tycker att politiker i Europa har förlorat fokus på att minska arbetslösheten och öka sysselsättningen. I stället ser vi ett samhälle med ökade inkomstskillnader, menade han och skyllde på sina politiska motståndare.

– Varför tror ni att invandrarkritiska högerpartier har vuxit i Europa? Mitt svar är de väx- ande klyftorna, säger Bosse Ringholm.

– Det värsta är att politikerna ofta är diffusa. De står inte för att de vill se ökade inkomstklyftor till priset av ökade klyftor och högre arbetslöshet, fortsätter han.

Pär Nuder konstaterade att dagens internationella miljö är allt svårare att förutse kriser. Att flera centralbanker satt räntan till minusnivåer försvårar också förutsägelser om framtiden, menar han.

– Man brukar använda backspegeln. Men nu har vi en miljö där vi inte kan dra nytta av det som hänt historiskt eftersom vi står inför ett experiment som vi aldrig tidigare skådat.

Anders Borg menar att en kris liknande Islands, där utlåningen galopperade och banker expanderade i racerfart, var oundviklig under åren 2008–2009.

– Men när krisen skulle utlösas kunde man bara gissa. Det viktiga är att man är förberedd på kriser, att finansiella obalanser har hanterats i förväg, säger han och får medhåll av alla sina forna kollegor.

De sex enades, inte oväntat, kring att en finansminister måste ha en stark position i regeringen, liksom inom sitt eget parti. Det gäller också att ha kontakt med folkopinionen.

Vikten av ett gott förhållande till statsministern underströks också:

– Annars fungerar det inte som finansminister. Det har jag personlig erfarenhet av, säger Pär Nuder som satt på posten under Göran Perssons tid som statsminister. Det var ett samarbete som är känt för att ha gnisslat.

Göran Persson, som även varit finansminister, hörde till de inbjudna men kunde – liksom Kjell-Olof Feldt och Erik Åsbrink – inte närvara.

Några råd till nuvarande finansminister Magdalena Andersson ville ingen ge. Men Rolf Wirtén betonade vikten av att på rätt sätt tillvarata alla invandrare som kommit till Sverige på kort tid.

– Här har finansministern ett stort ansvar, att spela ut resurserna rätt så att de leder till ett tillskott ekonomiskt och kulturellt. Det är kanske den i dag viktigaste frågan.

Anders Borg (M)Finansminister 2006–2014”Vi
Anders Borg (M)

Finansminister 2006–2014

”Vi ser en tydlig global inbromsning, där stämningen i USA har försämrats och Kina slagit av på takten. Länder i södra Europa har problem med finanser och banker.”

Rolf Wirtén (FP)

Budgetminister 1980–1982

”Det kan bli kris om avtalsrörelsen får ett resultat som inte är förenligt med balans i ekonomin. Men jämfört med problemen i början av 1980-talet är mycket bättre nu.”

Bosse Ringholm (S)

Finansminister 1999–2004

”Vi har redan en kris som har orsakats av att politiker i Europa drivit igenom stora skattesänkningar. Följden har blivit svaga finanser och hög arbetslöshet.”

Ingemar Mundebo (FP)

Budgetminister 1976–1980

”Faran finns också att det kommer skattehöjningar som är större än vad ekonomin tål. Flyktingmottagandet kan också leda till kris, om det inte hanteras rätt.”

Pär Nuder (S)

Finansminister 2004–2006

”Den kris som kan stå runt hörnet gäller hela världsekonomin. Men centralbankerna har inga verktyg kvar, utan bollen hamnar hos politiker i bräckliga regeringar.”

Bo Lundgren (M),

Skatteminister 1991–1994

"En risk är hushållens skuldsättning. Frågan är vad det leder till när räntan stiger igen."

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.