Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-02 12:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/vi-behover-starka-det-straffrattsliga-skyddet-for-barn/

EKONOMI

”Vi behöver stärka det straffrättsliga skyddet för barn”

Jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP).
Jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP). Foto: Nicklas Thegerström

Jämställdhetsminister Märta Stenevi vill skärpa straffen för förövare som utnyttjar barn och förbättra stödet till personer som vill lämna sexhandeln.

Under pandemin ökade antalet personer i sexhandeln i Sverige, enligt en rapport från Jämställdhetsmyndigheten. Fler kvinnor återföll i prostitution efter att de förlorat jobbet eller fått minskade inkomster.

Hur reagerade du på rapporten?

– Jag blir fruktansvärt upprörd. Den verklighet som beskrivs i rapporten, inte minst när det kommer till den ökade utsattheten för barn, är hemsk. Det här utnyttjandet som pågår dag ut och dag in måste få ett slut.

Vad ser du för behov av åtgärder?

– Tre viktiga åtgärder: Personer i prostitution ska betraktas som brottsoffer och målsägande. Bättre stöd till dem som vill lämna prostitution. Bekämpa de destruktiva mansnormer som bidrar till att män anser att det är okej att köpa sex.

Rapporten visar att stödet från socialarbetare som möter barn som varit med om sexuell exploatering brister, hur vill du stärka skyddet av barn specifikt?

– Vi behöver stärka det straffrättsliga skyddet för barn, till exempel när det gäller barn mellan 15 och 17 år som har ett svagare skydd mot sexualbrott än de yngre barnen samt bättre verktyg för att komma åt de digitala bordellerna. Vi behöver också se över hur vi kan utveckla de så kallade Barnahus-verksamheterna, som ger ett samlat stöd till barn som utsätts för våld. Det ingår i uppdraget till utredningen som ska föreslå en nationell strategi för att förebygga och bekämpa våld mot barn.

– Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ska förstärka sin tillsyn av socialtjänstens och hälso- och sjukvårdens arbete mot mäns våld mot kvinnor, inklusive prostitution och människohandel, för att följa upp hur stödet till utsatta fungerar.

Läs mer:

De har sett allt fler kvinnor dras in i sexhandeln under pandemin

”Vi underskattar hur duktiga förövare är på att lura barn”

Elise, 85, sprider ljus på Malmskillnadsgatan: ”Det är full rusch igen”

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt