Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

”Vi försöker få in en samlad bild”

Hur många av Kommunals avdelningar som kommer kräva förbundsledningens avgång är oklart. ”Vi försöker få in en samlad bild av hur våra medlemmar tänker och tycker”, säger Sebastian Westman, kommunikatör för Kommunal Sydväst när TT ringer runt till fackförbundets 13 avdelningar i landet.

Samtidigt sitter förbundsstyrelsen, där flera av avdelningsordföranden ingår, i möte. Det handlar om ett ordinarie förbundsstyrelsemöte som varit planerat sedan tidigare, enligt Robin Ljungqvist, pressekreterare på Kommunal.

– Men det är väl inte så svårt att tro att det handlar om de senaste veckornas granskning, och att man försöker jobba fram en åtgärdsplan och se hur man ska möta det här, säger han till TT.

Under gårdagen framkom att både Kommunal i Norrbotten och i mellersta Norrland kräver att skandalen kring krogar, fester och lägenheter får konsekvenser – och att fackets ordförande Annelie Nordström avgår.

”Vi stannar om Annelie Nordström går”. Det kravet har ett flertal av Kommunals medlemmar ställt, säger Maritha Mähler, ordförande för Kommunal mellersta Norrland, till TT.

– Det är ett krav från medlemmar som har tänkt hoppa av, att de kan stanna om Annelie tar sitt ansvar, säger Mähler.

Vad tänker du inför det kravet?

– Är det här ett sätt för att behålla förtroende hos medlemmarna därute... då får vi rätta oss efter det. Vi är en medlemsorganisation och måste lyssna på dem.

Mähler själv är av uppfattningen att Annelie Nordström ska vara kvar.

– Vi har en kommande kongress och det är mycket som händer nu med till exempel avtalsrörelse. Det skulle betyda att vi tappar fart, säger Mähler.

I eftermiddag kommer Annelie Nordström att hålla en presskonferens.

Vad kommer att ske?

– Jag vet inte vad jag ska tro. Det svänger väldigt fort nu och det är hårda stormar. Jag törs inte sia.

Samtidigt slår statsminister Stefan Löfven på nytt fast att Margot Wallström fortsätter som utrikesminister, det är inte time out-läge.

– Jag har förtroende för henne och antingen så är man statsråd eller så är man det inte, säger Löfven till journalister vid en pressträff under Världsekonomiskt forum i Davos.

Påverkar det inte hennes arbete som utrikesminister att vara utsatt för sådant tryck?

– Det är inte första gången som en minister är under förundersökning, det finns ingen misstanke om brott, första steget är att utreda det, säger statsministern.

Riksenheten mot korruption har beslutat inleda en förundersökning angående Kommunals lägenhetsaffär med utrikesminister Margot Wallström.

Kommunalaffären påverkar självklart arbetarrörelsen, enligt statsminister Stefan Löfven. På en fråga vid en pressträff under Världsekonomiskt forum i Davos, svarar han:

– Det är en belastning för arbetarrörelsen, det sticker jag inte under stol med. Vi lever i en förtroendevärld, vi ska tjäna förtroende varje dag och när det brister skadar det arbetarrörelsen.

Men Löfven vänder sig också mot bilden av det skulle vara ett utbrett fenomen i rörelsen, händelser av den typ som uppdagats i Kommunal.

– Jag tycker inte om nu när det sprids någon typ av sanning, inom citationstecken, att det finns en utbredd kultur av att nästan alla är korrupta i den svenska fackföreningsrörelsen, det är direkt fel.

– Vi ska se till att vara rädda om den svenska modellen, det är upp till alla att sköta sig och leva upp till de förväntningar ett förtroende ger, men att sprida en falsk bild av att det är så här överallt är fel.

Statsministern har ingen åsikt om Annelie Nordströms ställning.

– Kommunal avgör det helt och hållet, statsministern ska aldrig uttala sig om förtroendefrågor i andra organisationer, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.