Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 00:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/vi-maste-hitta-rotaggen-snabbare/

Ekonomi

Börje Ekholm: Vi måste hitta rötäggen snabbare

Foto: Jonas Eng

Ericssons vd Börje Ekholm fick ägna torsdagen åt att förklara för världen varför man ska betala 12 miljarder för att man brutit mot amerikanska korruptionslagar.

– Vi har 100.000 anställda, det kommer att ske överträdelser igen, men nu gäller det att hitta rötäggen fortare.

Börje Ekholm tillträdde som vd för Ericsson januari 2017. Tiden efter det har inneburit mångmiljardförluster, skrotade kontrakt och 20.000 uppsägningar. Men nu har ekonomin börjat vända, de två senaste kvartalen har visat vinst samtidigt som bolaget tagit ledningen i den nya generationen mobilt bredband, 5g.

Men det blir inte ett tredje lönsamt kvartal i rad?

– Nej, det är ju en stor kostnad, så det blir svårt, säger Börje Ekholm.

Han syftar på de 12 miljarder som Ericsson tar som kostnad i det innevarande kvartalet som en följd av den amerikanska korruptionsutredningen.

– För oss är det viktigt att göra affärer på rätt sätt, detta är ett tecken på att vi inte gjort det, och då skäms jag å företagets vägnar, det är ingen tvekan om det.

Kan Ericsson ta igen den här förlusten så att 2019 går med vinst?

– Låt oss se var vi står i Q3, då kommer vi att göra en utblick över sista kvartalet. Nån annan guidning gör vi inte.

När började du agera i korruptionsärendet?

– I december 2016 innan jag tillträdde blev jag varse om att vi måste göra en ordentlig genomgång av om vi hade fungerande system för att hitta oegentligheter. Då insåg vi att det fanns tydliga gap. Så detta blev det första jag började med som vd.

Men du hade ju suttit i Ericssons styrelse och de amerikanska utredningarna hade pågått sedan 2013?

– Vi hade ju samarbetat med myndigheterna men åtminstone jag förstod inte bristerna till fullo förrän vi gjorde en intern utredning.

Ericsson har sparkat 49 personer som en följd av utredningarna, men vill inte ge mer detaljer om vad dessa gjort på grund av en ”pågående korruptionsprocess”.

Men du kan väl säga på vilket sätt det har brutit mot Ericssons egen affärsetik?

– Jag vill egentligen inte rygga för frågan, men hela vårt underlag har gått till de amerikanska myndigheterna och det går inte att skilja materialet åt. Vi får återkomma.

Hur har processen påverkat era affärer?

– Hittills har vi inte märkt något, vi har talat om den med kunderna och förklarat hur vi tänker agera framöver. Men det är klart att vi i dag hade haft mindre problem om vi hade agerat snabbare.

Det låter som kritik mot dina företrädare?

– Jag har ingen anledning att recensera den ene eller den andre.  För mig är det viktiga att vi i dag har ett bättre system med bland annat en effektivare visselblåsarfunktion. Men det här måste vi fortsätta förbättra hela tiden.

För det kan hända igen?

– Vi är anställda 100.000 i 180 länder så det går inte att undvika att det finns rötägg – men nu ska vi hitta dem snabbare och agera därefter.

Läs också: ”Därför skäms Börje Ekholm”