Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

”Vi påverkas alla av den nya delningsekonomin”

Digitaliseringen gör att utbud och efterfrågan kan mötas på ett mer direkt sätt. Den som har något att hyra ut hittar lättare den som vill hyra, säger Anna Felländer, chefsekonom på Swedbank.
Digitaliseringen gör att utbud och efterfrågan kan mötas på ett mer direkt sätt. Den som har något att hyra ut hittar lättare den som vill hyra, säger Anna Felländer, chefsekonom på Swedbank. Foto: SÖREN ANDERSSON

Über och Airbnb är några av de snabbt växande världsföretag inom delningsekonomin. Med digitaliseringen och delningsekonomin följer en ny verklighet med stora möjligheter och risker som politikerna inte nog uppmärksammar, menar Swedbanks chefsekonom Anna Felländer.

– Den digitala utvecklingen går oerhört fort och kostnaderna sjunker brant. Det lägger grunden för en delningsekonomi där resurserna kan utnyttjas mer effektivt och till lägre pris. Vi måste inte köpa det vi behöver, utan kan allt oftare hyra eller låna, säger Anna Felländer.

Hon är bankekonomen som har gått i bräschen för denna förändring. Nyligen kom hon med en skrift om delningsekonomi, ”Sharing economy”, där Handelshögskole­ekonomerna Claire Ingram och Robin Teigland är medförfattare. I fjol var det en uppsats i tidskriften Ekonomisk debatt om ”Diginomics – nya ekonomiska drivkrafter” tillsammans med Swedbankekonomen Anna Breman.

Därutöver ingår ett ständigt talande vid konferenser, seminarier och kundmöten. Anna Felländer har ett budskap som hon vill ut med:

– Det gäller ingen framtidsfråga utan en omställning som vi är mitt uppe i. Vi påverkas alla, inte minst som samhällsmedborgare.

Orsakerna finns både i tekniska landvinningar och i pågående värderingsförändringar, poängterar hon. Det kostar numera en bråkdel att sätta upp nya digitala plattformar mot för endast några år sedan. Samtidigt har finanskrisen fått många att undvika ägande och i stället nöja sig med att kunna disponera, oavsett om det gäller bilar eller bostäder.

– Det nya är att utbud och efterfrågan möts på ett mer direkt sätt än tidigare. Om man har något att hyra ut, går det att rikta direkt mot andras behov. Det har blivit lätt att organisera direktkontakter, där båda parter snabbt hittar varandra.

Men liknande glada tongångar hördes också när ”den nya ekonomin” var i ropet inför millennieskiftet . Kan det bli ett bakslag igen?

På denna skeptiska fråga svarar Anna Felländer att allt har hunnit så mycket längre nu. Hon nämner taxiföretaget Uber och bostadsförmedlaren Airbnb som snabbt växande världsföretag inom delningsekonomin, med förgreningar även i Sverige. Men exemplen är betydligt fler, bland både internationella och svenska företag:

– Sverige har unikt goda förutsättningar, eftersom det finns många it-entreprenörer här och vi ligger i teknisk framkant. Vi har ett samhälle där man vågar ta risker, eftersom det finns ett utbyggt socialt skyddsnät. Hos oss betyder ett misslyckande inte katastrof.

Men Anna Felländer vill inte skönmåla. Hon pekar på svårig­heterna att driva in skatter och varnar för att digitaliseringen leder till en strukturomvandling med besvärliga sociala följder. Många jobb försvinner, samtidigt som skillnaderna i inkomst blir större. Om arbetskraften kommer i underläge är faran att villkoren försämras.

– Utvecklingen kan ta olika vägar. Det finns ett sämre scenario med stigande arbetslöshet och låg tillväxt, men också ett bättre scenario där det skapas fler jobb genom lägre inträdesbarriärer och innovationer som driver tillväxt.

– Mycket hänger på politikerna, som kan underlätta genom att stimulera rörlighet och göra arbetsmarknaden öppnare, och genom att förbättra villkoren för egenföretagare. Det behövs mer utbildning, men också större utrymme för de lågutbildade som annars ställs utan­för.

Enligt Anna Felländer har digitaliseringen redan gett betydligt större effekter än statistiken visar. Produktiviteten mäts alltför snävt, på ett sätt som inte visar verkligheten. Den hårda prispressen förklarar en del av de senaste årens låga inflation:

– Riksbanken har sitt uppdrag men har begränsade möjligheter att påverka den strukturella prispressen, ens med hjälp av minusränta. Följden blir då i stället att priser på bostäder och andra tillgångar stiger. Men det är politikerna som bestämmer förutsättningarna, det är främst hos dem som ansvaret ligger.

Fakta.Anna Felländer

Yrke: Chefsekonom vid Swedbank.

Utbildning: Civilekonom vid Handelshögskolan i Stockholm, har studerat statsvetenskap i USA.

Lön: Marknadsmässig.

Så tjänade jag min första krona: Gräsklippning.

Här firar jag semester: I Skåne.

Fakta.Delningsekonomi sparar på resurserna

Delningsekonomi är ett samlingsnamn på aktiviteter som syftar till minskad resursåtgång genom effektivare kapacitetsutnyttjande såsom delning av tillgång till varor och tjänster.

Källa: NE.se

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.