Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 18:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/vice-riksbankschef-kerstin-af-jochnick-gar-till-ecb/

Ekonomi

Vice riksbankschef Kerstin af Jochnick går till ECB

Kerstin af Jochnick lämnar sin tjänst på Riksbanken. Foto: Anette Nantell

Kerstin af Jochnick lämnar jobbet på Riksbanken för nytt uppdrag på ECB. 

– Efter åtta år känns det roligt att göra något nytt, säger hon. 

Förste vice riksbankschef Kerstin af Jochnick ska börja arbeta med banktillsyn på den Europeiska centralbanken (ECB). 

– Det är väldigt roligt att få förtroendet att vara en av de fyra oberoende ledamöterna i ECB:s tillsynsmyndighet. Det känns kul och intressant, säger hon till DN. 

ECB arbetar bland annat med att motverka finanskriser, göra inspektioner av banker, bevilja och återkalla banktillstånd. Tillsynen gäller 114 större banker inom EU, som tillsammans innehar 82 procent av banktillgångarna. Det nya uppdraget innebär att vara en del av styrelsen som beslutar om olika typer av bankärenden. Tillsynsverksamheten har funnits inom ECB i fem år. 

– Det är en ung verksamhet som håller på att utvecklas men är viktig för finansiell stabilitet i Europa, säger Kerstin af Jochnick. 

Kerstin af Jochnick har arbetat för Riksbanken sedan 2012. Det är ännu inte bestämt när övergången sker. Det nya jobbet innebär att en stor del av tiden kommer att tillbringas i Frankfurt. 

– Jag får skaffa mig en bostad i Frankfurt, säger hon och tilläger: 

– Men jag kommer ha en bostad i Sverige också. 

Miljöombytet välkomnas. 

– Jag har jobbat i London tidigare, har rest mycket och deltagit i internationella organisationer så jag ser fram emot detta. Jag kommer att lära mig en hel del, säger Kerstin af Jochnick. 

Med flytten blir det också dags att damma av språkkunskaperna. 

– Min skoltyska är inte den bästa så jag ska förbättra den när jag flyttar till Frankfurt, säger hon. 

Under det senaste året har ett flertal storbanker misstänkts ha varit inblandade i penningtvätt. Att se över detta är inget som kommer att ingå i Kerstin af Jochnicks nya roll. 

– Penningtvätt är något de nationella tillsynsmyndigheterna har ansvar för. Den svenska Finansinspektionen ansvarar för penningtvätt i Sverige och motsvarande myndigheter sköter detta i andra länder. Den ligger inte under den här enheten på ECB, säger hon. 

Hur känns det att lämna Riksbanken? 

– Det är en fantastisk arbetsplats och vi har fantastiska medarbetare men samtidigt blir det också roligt att göra något nytt efter åtta år, säger Kerstin af Jochnick.