Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Vice riksbankschef varnar för valutainterventioner

Den stärkta kronan trycker ned inflationen. Men vice riksbankschef Martin Flodén vill inte åtgärda problemet med valutainterventioner, som resten av Riksbankens direktion öppnat för.

Flodéns råd är i stället att avvakta med ytterligare stimulanser. Och, om det visar sig behövas, i stället sänka reporäntan ytterligare, från dagens rekordlåga –0,35 procent.

En starkare konjunkturutveckling gör att valutainterventioner kan slå fel och att inflationen ändå kan antas stiga på sikt, enligt Flodén. Han ser även en risk för att valutainterventioner blir effektlösa då utvecklingen påverkas av omvärldens inflation.

”Min bedömning är att det krävs omfattande interventioner under lång tid för att få en tydlig effekt på växelkursen. Men detta skulle medföra betydande risker för Riksbankens balansräkning och eget kapital”, skriver han i sin reservation.

Riksbanken har ännu inte gjort någon valutaintervention.

– Vi kommer att kommunicera så tydligt vi bara kan om och när vi gör något, säger Susanne Meyer Söderlind, pressekreterare på Riksbanken.

Bedömare, som Nordea-ekonomen Andreas Wallström, tror att Riksbanken avstår från valutainterventioner den närmaste tiden och i stället sänker räntan med 0,10 procentenheter i februari.

Fakta: Mandat att stabilisera kronan

Riksbankens direktion beslöt den 4 januari att ge mandat till riksbankschefen Stefan Ingves och förste vice riksbankschef Kerstin af Jochnick att gemensamt besluta om valutainterventioner vid behov. Syftet är att stabilisera kronkursen efter kraftiga kurslyft i december.

Beslutet om att öppna för valutainterventioner har haft effekt på kronan, som tappat omkring 20 öre mot euron sedan början av året.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.