Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 09:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/vicepresident-pence-dementerar-usa-ska-inte-kopa-ericsson/

Ekonomi

Vicepresident Pence dementerar: USA ska inte köpa Ericsson

Mike Pence.
Mike Pence. Foto: Nicholas Kamm/AFP

Vicepresident Mike Pence avfärdar justitieminister William Barrs uttalande om att USA bör överväga att köpa telekomjättarna Ericsson och Nokia. Även Vita husets ekonomiske rådgivare avvisar utspelet. 

Det var på torsdagen som USA:s justitieminister William Barr sade att den amerikanska staten bör överväga att köpa upp Ericsson och Nokia, två av den kinesiska telekomjätten Huaweis konkurrenter. På så sätt, menade Barr, tar man ett viktigt steg i att hindra Huaweis globala utbredning.

– Med våra ekonomiska muskler kan vi försäkra oss om att dessa bolag förblir fullgoda konkurrenter och ta bort tvivel om deras varaktighet, sade Barr i ett tal i Washington på torsdagen.

Men enligt vicepresident Mike Pence kommer inte Barrs uttalande att bli verklighet. Istället för att investera i Ericsson och Nokia bör USA fokusera på att bygga ut 5G-nätet, säger han.

– Det är planen som presidenten ställt sig bakom och som kommer att implementeras. 

Vita husets ekonomiske rådgivare Larry Kudlow säger på fredagen att de nordiska telekombolagen är viktiga för USA:s 5G-planer, men betonade samtidigt att den amerikanska staten inte ägnar sig åt att köpa företag, vare sig inhemska eller utländska. 

Trumpadministrationen har flera gånger tidigare uttryckt oro över Huaweis framryckning på 5G-marknaden. Sedan tidigare har USA stoppat det kinesiska bolaget på den inhemska marknaden.

Ericsson steg 5,7 procent på Stockholmsbörsen, och 5,4 procent på Nasdaqbörsen, efter William Barrs uttalande på torsdagen.