Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Victoria och Daniel måste ta emot barnbidrag

Prins Daniel och kronprinsessan Victoria den 9 februari 2012.
Prins Daniel och kronprinsessan Victoria den 9 februari 2012. Foto: Suvad Mrkonjic / Scanpix

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel kommer att få barnbidrag från Försäkringskassan. Oavsett om de vill det eller inte. ”Det här är inget man väljer utan det tillfaller alla föräldrar”, säger Mats Mattsson, verksamhetsansvarig på Försäkringskassan till DN.se.

Snart blir kronprinsessparet föräldrar.

Och även om den nya familjen på många sätt kommer att skilja sig från de flesta andra svenska familjer är en sak densamma: rätten till socialförsäkringar.

– Det är inga skillnader jämfört med andra familjer. Det är precis samma regler, att när det föds ett barn och man har gemensam vårdnad det så får man välja vem av föräldrarna som ska ha barnbidrag. Och väljer man inte så är det mamman som får det. Det betalas bara ut, säger Mats Mattsson, verksamhetsansvarig på Försäkringskassan, till DN.se.

– Victoria har väl något bankkonto som hon får uppge och sedan så betalas det dit varje månad den 20:e.

Kan man välja bort barnbidraget om man inte anser sig behöva det?

– Nej, det kan man inte. Det finns några som tycker att de inte behöver men då får man väl skänka pengarna någonstans i stället. Det här är inget man väljer utan det tillfaller alla föräldrar.

Victoria och Daniel har också rätt till föräldrapenning – om de ansöker om det.

– Det är inget man får automatiskt. Man måste kontakta oss, men de kan få föräldrapenning om de vill det.

Men det är bara Daniel som kan få full föräldrapenning, eftersom att det kungliga apanaget – Victorias ”lön” – inte räknas som sjukpenninggrundande inkomst.

– Om man har ett arbete som ger en sjukpenninggrundad inkomst så får man ju ersättning utifrån den. Victoria har ju apanage, som inte ingår där, och då har hon i stället rätt till en grundnivå på 180 kronor om dagen. Men då ska man inte arbeta utan vårda sitt barn, säger Mats Mattsson.

Daniel Westling uppgav i sin deklaration för 2010 en taxerad förvärvsinkomst på 652.300 kronor samt drygt 1,5 miljoner kronor i redovisat överskott på kapital, enligt Försäkringskassan.

Det innebär att han ”slår i taket” för den högsta sjukpenninggrundade inkomsten som är 440.000 kronor om året. Daniel kan därmed som mest få 935 kronor per dag i förädrapenning.

Men han måste fortsätta att driva sitt gym för att få full föräldrapenning.

Hur får kronprinsessparet ut mest av ersättningen?

– Det får de ju själva bestämma. Men tittar man på pengar så är det naturligtvis den som har högsta lönen som ska ha föräldrapenningen, då får man mest ersättning. Men först tänker man nog på vem som vårda barnet och i nästa hand kommer den andra biten.

Vård av sjukt barn är däremot inget som Victoria kan utnyttja.

– Med tillfällig föräldrapenning är ju regeln sådan att man måste ha ett arbete som man avstår ifrån, som man har lön ifrån. Har man behövt avstå från det arbetet för att barnet är sjukt så kan man få tillfällig föräldrapenning.

Fakta: Kungahusets pengar

• Staten ger varje år ett tvådelat anslag till kungahuset som under 2011 uppgick till 122,2 miljoner kronor.

• 62,3 miljoner går till Hovstaten i det som kallas apanage. Pengarna ska täcka kostnaderna för kungaämbetet och går till bland annat officiell representation, resor och personallöner.

• 59,8 miljoner går till Slottsstaten för att finansiera slott och konstsamlingar i hovets ägo.

• I dag behöver kungen bara redovisa den del som går till de kungliga slotten. Hur han väljer att spendera apanaget är inte offentligt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.