Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Videojätte kommer till Sverige

Amerikanska videojätten Netflix finns numera i Sverige. Från och med måndagen kan svenskar teckna abonnemang för att se filmer och tv-serier strömmade på internet.
 

– Vi är stolta över att ta framtiden för television till Sverige, säger företagets vd och grundare Reed Hastings i ett pressmeddelande.

För en månadsavgift får Netflix-användaren i USA tillgång till en databas med omkring 100.000 olika filmer och tv-serier. I Sverige är den siffran betydligt lägre, åtminstone i startskedet. Även svenska filmer finns i tjänsten genom samarbeten med bland annat Nordisk Film Distribution och Svensk Filmindustri.

– En onlinetjänst kan ha ett enormt utbud och nå avsevärt fler än vad som var möjligt tidigare. Det finns inte längre samma fysiska eller geografiska begränsningar, säger Reed Hastings till DN i ett reportage som går att läsa på dagensnyheter.se.

På måndagen lanserades Netflix i Sverige och kommer att kosta 79 kronor i månaden, efter den första månaden som i dagsläget är gratis. Genom ett samarbete med musiktjänsten Spotify kommer de svenskar som har ett premiumabonnemang där att få prova Netflix gratis året ut.

Men en användare på Twitter rapporterar att vem som helst kan få Netflix gratis året ut, med eller utan Spotify-abonnemang, om man registrerar sig via denna länk.

Netflix är en av jättarna bland så kallade vod-tjänster (vod står för video on demand) med 27 miljoner abonnenter.

Bland konkurrenterna finns bland annat Voddler och Viaplay, som också har månadsabonnemang för 79 kronor (Viaplay sänkte priset på måndagen). Headweb och SF Anytime erbjuder i stället filmer för 39 kronor styck, enligt mer klassisk uthyrningsmodell.

Just nu pågår också utvecklingsarbetet för tjänsten Magine, som har kallats ”Spotify för tv”. Det bygger, till skillnad från de andra nämnda exemplen, på strömmad tablå-tv och påminner således mer om en tv-box än om play-tjänsterna. Magine finns ännu så länge i en beta-version som kräver inbjudning för att fungera.

Netflix i Sverige

Pris: 79 kr per månad.

Plattformar: Netflix fungerar på blurayspelare, datorer, spelkonsoler, hemmabiosystem, HDTV, smarta telefoner och surfplattor.

Utbud: Filmer och tv-serier från bolag som Warner Brothers, Twentieth Century Fox, Walt Disney Company, BBC, CBS, Nordisk Film Distribution och AB Svensk Filmindustri.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.