Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Viktigaste sakerna att ha koll på om du ska köpa lägenhet

Foto: TT

Det är högsäsong för visningar av bostadsrätter. Sveriges Bostadsrättscentrum (SBC) ett företag som säljer förvaltningstjänster åt bostadsrättsföreningar, har därför gjort en checklista åt spekulanterna.

– Som köpare har man ett ansvar att undersöka vad det är som man egentligen köper, säger Monika Jukic, juridisk expert på SBC.
 
Några exempel som spekulanterna behöver fundera på.

Renoveringsbehov
Fundera på om lägenheten är rätt prissatt i förhållande till de kostnader som tillkommer för eventuell renovering. Se också över om den privata ekonomin rymmer kostnader för renoveringsåtgärder.

– Tänk på att renoveringen helst ska betala tillbaka sig när du säljer bostaden i framtiden. Kom också ihåg att föreningens styrelse har rätt att säga nej till vissa typer av renoveringar, säger Monika Jukic.

Ta reda på vilka väggar som är bärande. Om du vill ändra planlösningen i bostaden är det bra att veta vad som är möjligt att göra utifrån konstruktionen.

Insyn och lyhördhet
Har grannlägenheterna persiennerna nerdragna kan det vara ett tecken på stor insyn i lägenheten. Öppna fönster och eventuella balkongdörrar för att höra om det kommer in störande ljud utifrån. Du kan också knacka på hos någon av grannarna för att höra om de upplever fastigheten som lyhörd. Tänk på att för mycket solljus direkt in i lägenheten kan leda till att den blir olidligt varm att bo i på sommaren.

Bostadsytan
Om bostadsytan består av många döda ytor som exempelvis smala, långa korridorer så betalar du i princip för kvadratmeter som inte kan utnyttjas. Var kommer uppgifterna om boarean ifrån och när är bostaden uppmätt?

Ekonomin
Hur ser ekonomin ut i bostadsrättsföreningen? Finns det några planerade avgiftshöjningar? Vilka åtgärder har gjorts i fastigheten nyligen och hur ser föreningens tillgångar och skulder ut?

När är kök och badrum stambytta? Observera att ”stamspolning” som ofta nämns i mäklarbeskrivningar inte är samma sak som stambyte. Fråga därför alltid när stammarna är bytta och om det är aktuellt med stambyte inom de närmsta åren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.