Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Viktigt att kolla föreningens lån före köpet

Lägenhetsvisningar är populära.
Lägenhetsvisningar är populära. Other: Magnus Hallgren

När du köper en bostadsrätt är det viktigt att ta reda på hur stora lån föreningen har. När räntorna går upp kan högt belånade föreningar tvingas höja avgiften.

En del av avgiften till bostadsrättföreningen går till att betala fastighetens driftkostnader och underhåll. Men för många föreningar är räntorna en kännbar utgiftspost.

Medlemmarnas avgifter är i de flesta fall föreningarnas huvudsakliga inkomstkälla och därför är höjda avgifter ett vanligt sätt att klara räntehöjningar.

I årsredovisningen kan du se hur stora föreningens lån är per kvadratmeter bostadsyta. Det gör att du kan räkna ut din bostads andel av föreningens lån.

Har föreningen lån på 10.000 kronor per kvadratmeter och din lägenhet är 60 kvadrat blir föreningens lån 600.000 kronor för din lägenhet.

Läs mer: Så äger ni bostadsrätten med olika stor insats

En tumregel är att det är mindre bra när föreningens skulder överstiger 10.000 kronor per kvadratmeter. Men föreningens förmåga att betala skulderna har också betydelse.

Det finns föreningar med stora lokalintäkter som gör dem bättre rustade att klara räntehöjningar. Ett sätt att ta reda på det är att jämföra lånen med omsättningen, den summa föreningen får in under året.

Du hittar uppgifterna i årsredovisningen vid "Rörelsens intäkter" och "Skulder till kreditinstitut". Dividera skulderna med omsättningen och du får fram en siffra som bör vara under 10.

Om omsättningen till exempel är 20 miljoner kronor och lånen 60 miljoner kronor blir siffran 3 och föreningen får godkänt.

Läs även Maria Crofts krönika: Ta hjälp när ni köper bostadsrätt

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.