Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Viktigt med skydd från första dagen

Foto: TT

Det är bra att jämföra barnförsäkringar och teckna den som verkar bäst. Men det viktigaste är att försäkra barnet så fort som möjligt. Innan dess har barnet inget skydd.

I dag betalar många blivande mödrar för en gravidförsäkring som ger ekonomisk hjälp om barnet föds med en sjukdom eller om något händer vid förlossningen. Bolagen erbjuder också gratisförsäkringar i hopp om att kvinnorna ska teckna ett extra skydd och så småningom fortsätta med barnförsäkring.

Gravidförsäkringen gäller förstås under graviditeten och även under förlossningen. Försäkringarna brukar också ge ersättning för sjukdomar och skador som uppstått under graviditeten eller förlossningen och som upptäcks fram tills barnet är sex månader.

Ett vanligt missförstånd är att graviditetsförsäkringen automatiskt övergår till en barnförsäkring. Men gravidförsäkringen upphör efter sex månader och har ingen koppling till barnförsäkringen som är en helt annan försäkring.

Christina Meder är jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå, ett samarbete mellan staten och försäkringsbranschen. Hon framhåller vikten av att försäkra barnet så snart som möjligt för att vara på den säkra sidan.

– Försäkringen måste gälla när en sjukdom visar sig eller när en skada uppstår annars går det inte att få ut ersättning, säger hon.

Nyblivna föräldrar är tagna av händelsen och det är mycket begärt att de ska kontakta försäkringsbolaget direkt efter förlossningen.

– Men kan man ha med sig tanken att göra det så fort som möjligt är det väldigt bra, säger Christina Meder.

De finns många bolag som erbjuder barnförsäkringar och det kan vara svårt att veta vilket man ska välja. Konsumenternas Försäkringsbyrå har gjort en jämförelse som finns på webbplatsen konsumenternas.se. I jämförelsen poängsätts bolagens försäkringar enligt en skala där fem är bäst och ett är sämst.

– Poängsättningen är ett sätt att förenkla för konsumenterna. Men poängen är inget att stirra sig blind på, skillnaderna är inte särskilt stora, säger Christina Meder.

På konsumenternas.se finns en fördjupad jämförelse där det går att se vad som gäller för försäkringarnas olika delar. Försäkringsbolagen brukar ändra sina villkor vid årsskiftena och den senaste jämförelsen blev klar för bara några dagar sedan.

Det är tredje gången Konsumenternas försäkringsbyrå har uppdaterat poängen efter att försäkringsbolagen ändrat sina villkor. Den första poängjämförelsen publicerades våren 2014 och då skilde sig poängen ganska mycket mellan bolagen.

– Vi poängsätter de delar vi tycker är viktigast och många bolag produktutvecklar efter det. Därför har vi sett hur skillnaderna minskat med tiden, säger Christina Meder.

Det är vanligt att bolagen vill att föräldrarna fyller i en hälsodeklaration i samband med att barnet försäkras. I vissa fall kan det vara svårt att få teckna en individuell försäkring.

Gruppförsäkringarna får genomgående ganska låga poäng. Men de är ett alternativ för föräldrar som inte har möjlighet att teckna någon av de andra försäkringarna.

– Gruppförsäkringarna ger mindre skydd men de är bättre än inget alls, säger Christina Meder.

Det krävs oftast ingen hälsodeklaration för att teckna en gruppförsäkring och flera av dem försäkrar också flera barn för kostnaden av en premie.

Men det är viktigt att komma ihåg att det aldrig går att få ersättning för sjukdomar och skador som uppkommit innan försäkringen tecknades. Att ett bolag går med på att försäkra barnet gör alltså inte att det går att få ersättning för händelser som skedde innan försäkringen började gälla.

Läs mer. Knepigt hitta rätt försäkring till barnen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.