Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Vilda Parisprotester mot taxiapp

01:17. Fackföreningar som organiserar flygledare och taxiförare hör till dem som varslat om strejk. Chaufförerna protesterar också mot den appbaserade taxiservicen Uber och andra förare som arbetar utan tillstånd.

Drygt 5,6 miljoner fransmän gick ut i strejk på tisdagen. Strejken riktar sin udd mot förslag som kan medföra lägre löner och försämra karriärmöjligheter. En grupp taxichaufförer blockerade en stor gata i Paris i protest mot taxiappen Uber.

Fackföreningar som organiserar flygledare och taxiförare hör till dem som hade varslat om strejk, men även tusentals lärare och sjukvårdsarbetare hör till de strejkande mot sämre villkor.

Chaufförerna protesterar bland annat mot den appbaserade taxiservicen Uber och andra förare som arbetar utan tillstånd.

En huvudgata i Paris blockerades av taxichaufförer som redan i gryningen ska ha tänt lägereldar och hindrat trafiken, rapporterar BBC. Ett 20-tal chaufförer har gripits av polis misstänkta för våld, vapeninnehav och för att ha anlagt bränder.

– Ubers förare vandaliserar professionella som betalar skatt och respekterar reglerna, säger talespersonen för taxiförarna, Rachid Boudjema.

Flygmyndigheten DGAC har i förebyggande syfte manat flygbolag att ställa in 20 procent av trafiken. Air France hör till företagen som skurit ner på korta och medellånga distanser. Däremot sker långflygningar enligt planen, uppger bolaget på sin hemsida.

Foto: Thomas Samson/AFPStrejande taxibilar stoppar trafiken i Paris på tisdagen. Foto: Thomas Samson/AFP

Totalt i Paris och andra städer hade 5,6 miljoner offentliganställda manats att lägga ner arbetet i protest mot förslag att reformera arbetsmarknaden som fackföreningar befarar kan medföra lägre löner. Facken som utlyst strejken fördömer också nedskärningar, som enligt dem har kostat den offentliga sektorn 150.000 jobb sedan 2007.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.