Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Vilket är det bästa landet för kvinnor?

För femte året i rad har Island rankats som landet med världens minsta skillnad mellan könen när det gäller jämställdhet. Sverige hamnar också på tio-i-topp, enligt World Economic Forum (WEF).

Att Island hamnar högst betyder att det är det land i vilket kvinnor har mest jämställd tillgång till ubildning och vård. Sannolikheten att kvinnor deltar i landets politik är också högst här.

Island följs av de nordiska grannländerna Finland, Norge och Sverige. 2007 rankades Sverige som världens mest jämställda land. Året efter halkade vi ned till en tredjeplats och sedan 2009 har Sverige hamnat på fjärde plats.

Mellanöstern och Nordafrika är en region där det råder stor ojämlikhet mellan könen – med vissa undantag. I en del länder vid Persiska viken har man gjort stora satsningar på att få fler kvinnor att utbilda sig. Det har i Förenade Arabemiraten lett till en omvänd könsskillnad. Betydligt fler kvinnor än män avslutar nu sina universitetsstuder där, rapporterar den brittiska nyhetskanalen BBC.

Allra sämst när det gäller jämställdhet är det i Jemen på Arabiska halvön. Jemen följs – från botten sett – av Pakistan, Tchad och Syrien.

WEF är en ideell schweizisk stiftelse som är mest känd för den årliga konferens i Davos i Schweiz som samlar några av världens mäktigaste beslutsfattare inom politik och näringsliv. Här hittar du 2013 års jämställdhetsundersökning från WEF.

Globala könsskillnader

Bäst när det gäller jämställdhet:

1. Island
2. Finland
3. Norge
4. Sverige
5. Filipinerna
6. Irland
7. Nya Zeeland
8. Danmark
9. Schweiz
10. Nicaragua

Lägst rankade när det gäller jämställdhet:

127. Saudiarabien
128. Mali
129. Marocko
130. Iran
131. Elfenbenskusten
132. Mauretanien
133. Syrien
134. Tchad
135. Pakistan
136. Jemen

Källa: World Economic Forum.

DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.