Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 06:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/villaagare-sager-nej-till-bindande-bud/

Ekonomi

Villaägare säger nej till bindande bud

Foto: Annika af Klercker/TT

Många småhusägare vill att bostadsköpare även i fortsättningen ska kunna dra sig ur en budgivning utan ekonomiska konsekvenser. Det går stick i stäv med vad mäklarna tycker.

TT Text

Inte förrän kontraktet är påskrivet är en bostadsaffär klar. Innan dess kan både budgivare och säljare när som helst dra sig ur. En majoritet av mäklarna, 63 procent, ser däremot helst att buden blir bindande, enligt en enkät bland Mäklarsamfundets medlemmar som Dagens Nyheter var först att rapportera om.

Men många småhusägare håller inte med. Tre av fem villaägare vill att man även i fortsättningen ska kunna dra sig ur en budgivning utan ekonomiska konsekvenser, visar en undersökning som Villaägarnas Riksförbund låtit göra. Sammanlagt svarade 435 villaägare på enkäten.

– Bostadsköpet är en stor affär. Att folk tycker att det känns bäst att affären är klar först när handlingarna är påskrivna känns som en rimlig bedömning, säger Ulf Stenberg, chefsjurist på Villaägarnas riksförbund.

Bara 7 procent av småhusägarna som svarade på enkäten vill ha bindande bud, det vill säga att någon som lagt ett bud men ångrat sig ska tvingas att köpa bostaden.

– En nackdel med bindande bud är att folk kanske inte skulle våga lämna bud i samma utsträckning. Är man intresserad av flera hus samtidigt kanske man inte vågar lämna bud på mer än ett av dem, i stället för att riskera att tvingas köpa två hus. Frågan är vad som skulle hända med bostadspriserna då, säger Ulf Stenberg.

Även säljaren ska i sin tur också fortsättningsvis få avgöra om, när, till vem och för vilket pris som försäljningen ska ske, enligt enkäten. Omkring 74 procent av de svarande vill att säljaren ska kunna dra tillbaka försäljningen utan ekonomiska konsekvenser.

Läs mer: Två av tre mäklare vill ha bindande bud

Ämnen i artikeln:

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt