Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-21 00:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/villapriserna-fortsatter-uppat-men-maklare-spar-inbromsning/

EKONOMI

Villapriserna fortsätter uppåt – men mäklare spår inbromsning

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Snittpriset på villor som såldes i maj i Stockholm var nästan 7,5 miljoner kronor. I Göteborg var det drygt sex miljoner och i Malmö 5,6 miljoner kronor. På ett år har snittpriset för en villa i Sverige stigit med hela 20 procent, enligt Svensk Mäklarstatistik.

Men nu varnar Mäklarsamfundet för en inbromsning.

– Det är inte osannolikt att prisutvecklingen mattas av något när våra konsumtionsmönster allt mer faller tillbaka till hur det var innan pandemin, säger Björn Wellhagen, VD Mäklarsamfundet.

Den exempellösa prisuppgången på villor den senaste tolvmåndersperioden antas bero på pandemin. Köparna söker efter större bostäder då de räknar att fortsätta att arbeta från hemmet.

Men de senaste månaderna har allt fler mäklare och bevakare av bostadsmarknaden frågat sig om det kan fortsätta.

En första vink kom nyligen när företaget Valueguard kom med sitt så kallade HOX-index. Det gav en första antydan att villapriserna kan vara på väg att bromsa in.

Svensk Mäklarstatistiks siffror för maj tyder dock inte på det. Snittpriset på en villa i Sverige steg med två procent, liksom i Storstockholm och Storgöteborg. I Stormalmö steg de med en procent. På årsbasis betyder det en ökning på 20 procent för riket, 24 procent för Storstockholm, 19 procent för Storgöteborg och 23 procent för Stormalmö.

Men i och med att vaccinationsprogrammet tar fart och samhållet successivt öppnar upp igen, tror Björn Wellhagen att pandemieffekten på priserna dämpas.

Det är en tro som delas av andra.

– Jag tror det bara är en tidsfråga innan säljarna får känna på motstånd, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Stockholm i en skriftlig kommentar.

Priserna på bostadsrätter har också ökat under pandemin, men inte alls lika mycket som för villorna.

Snittpriset på en bostadsrätt i Sverige steg med 1 procent i maj, jämfört med april och med 13 procent på årsbasis.

Även i centrala Stockholm och i Storgöteborg steg de med 1 procent i maj. I Storstockholm och centrala Göteborg stod de stilla, medan de steg med 2 procent i centrala Malmö och Stormalmö.

Malmö sticker ut när det gäller prisutvecklingen för bostadsrätter. På årsbasis steg de med 20 procent i Stormalmö och med 21 procent i centrala Malmö.

I centrala Stockholm och Storstockholm steg de med 12 procent och i centrala Göteborg och Storgöteborg med 11 procent.

Läs mer: Stora bostadsrätter i kapp

Läs mer: Varför ökar bostadspriserna

Ämnen i artikeln

Malmö
Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt