Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-07 10:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/villapriserna-skjuter-i-hojden/

EKONOMI

Villapriserna skjuter i höjden

Ett villaområde på Ekerö.
Ett villaområde på Ekerö. Foto: Fredrik Sandberg/TT

De redan pandemihajpade villapriserna fortsatte uppåt i rask takt i april, särskilt i Storstockholm, visar ett prisindex från bolånebanken SBAB och bostadssajten Booli.

På bostadsrättssidan rör sig priserna betydligt mindre.

TT Text

Pandemin har på ett år lyft priserna på villor med omkring 25 procent runt om i landet, visar SBAB:s och Boolis prisindex.

– Det är klart att det är anmärkningsvärt och det är helt klart en pandemieffekt. Det har varit otroligt stor efterfrågan på villor och större bostadsyta samtidigt som det har varit ett historiskt lågt utbud. Då är det klart att det blir en stor prisuppgång, säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije.

Han ser inte de historiskt sett relativt låga boräntorna som pådrivande till utvecklingen, då de är kvar på ungefär samma nivå som före pandemin. Fast Riksbankens extrema krispolitik, med nollränta och stödköp för 700 miljarder kronor, har dock spelat en viss roll, enligt Boije.

– Hade de inte gjort de här åtgärderna hade förmodligen räntorna varit högre. Låga räntor underhåller höga priser, säger Boije.

Riksbankschefen Stefan Ingves och resten av riksbanksdirektion kommer i morgon förmiddag att frågas ut av riksdagens finansutskott om de penningpolitiska besluten under pandemin.

Enligt Boije går det inte att utesluta en rekyl nedåt för priserna, om och i så fall när pandemin ebbar ut. Men han ser inte någon bubbla i marknaden och tror inte på någon priskrasch – som i samband med bankkrisen på 1990-talet. De fundamentala faktorerna som styr bostadsprisutvecklingen finns kvar.

– Jag tror inte på något dramatisk fall, men jag tror att man ska vara beredd på att det kan bli en rejäl prisjustering nedåt, säger han.

– Låt oss säga att det kan gå ned ganska fort med 10 procent. Det var vad som hände hösten 2017 på hela bostadsmarknaden och det blev ju ingen dramatik av det, tillägger han.

Prisnedgången 2017 följde på en period av ökat bostadsbyggande och sedan Finansinspektionen infört amorteringskrav på bolån.

Läs mer:

Därför är svenskarna fixerade vid bostäder

Villaspekulanterna tar till nya metoder för att hinna först

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt