Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-12 13:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/vilseledande-sajter-vacker-ilska/

Ekonomi

Vilseledande sajter väcker ilska

Foto: Martina Holmberg/TT

Företag som säljer falsk fordonsgaranti irriterar svenska konsumenter mest. Men på årets ”skamlista” finns även två företag som tar betalt för tjänster som egentligen är gratis – Accord Alliance och trafikenheten.se.

Rätta artikel

Det framgår av konsumenttidsskriften Råd och röns lista över de företag som anmälts flest gånger till Konsumentverket 2018.

Accord Alliance driver bland annat sajten kyrkskatt.se som mot betalning erbjuder hjälp att gå ur Svenska Kyrkan, vilket är gratis.

Trafikenheten å sin sida tog betalt för fordonstjänster som är gratis på Transportstyrelsens sajt. Företagaren bakom sajten stämdes i maj av Konsumentverket för att ha vilselett tusentals konsumenter och sajten togs bort.

–  De vilseleder konsumenten. Hela idén är att konsumenten ska tro att den har att göra med en myndighet och att tjänsterna kostar pengar, säger Carolina Andersson, processråd på Konsumentombudsmannen, till Råd och rön.

Det är inte förbjudet att ta betalt för något som är gratis hos en myndighet. Men man får inte vilseleda konsumenter. Det måste vara väldigt tydligt att man inte köper tjänsten från myndigheten.

Läs även: Konsumentverket uppmanar fler att reklamera  

Ämnen i den här artikeln:

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt