Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 11:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/vings-flyg-gar-som-vanligt-imorgon/

Ekonomi

Vings flyg går som vanligt på tisdagen

Ett av Thomas Cook-plan stillastående på Arlanda på måndagskvällen. Foto: Magnus Hallgren

Resebolaget Vings flyg går som vanligt på tisdagen, enligt ett pressmeddelande. 

Under måndagen har resebolagets flyg varit inställda, något som drabbat 1000-tals resenärer. 

”Vi beklagar verkligen att så många kunder drabbats av detta och kommer nu att göra vårt yttersta för att snabbt kunna ta hem resenärer som har strandats. Vi förstår att detta skapat både oro och ovisshet, och vi beklagar de besvär som det har medfört.”, skriver bolaget på sin hemsida. 

De skriver också att alla bolagets flyg åter tas i trafik från och med tisdagen och att ”Vinggruppens verksamhet åter är igång”. Över 3.000 svenska resenärer har drabbats av inställda flyg under dagen. Totalt befinner sig omkring 17.000 personer ute på destinationerna.

Vings kunder har också haft problem med hotellbetalningar på olika destinationer. Ving beklagar problemen men säger att det fortsatt kan förekomma vissa problem under de kommande dagarna.

Magnus Wikner är vd för Vinggruppen i Norden och låter hoppfull när han talar med DN på måndagskvällen. 

– När Thomas Cook gick i konkurs påverkade det det danska flygbolaget som vi flyger med. Och vi jobbade då hela natten (natten mot måndag reds.anm.) för att få klarhet i alla tillstånd och kontrakt. Men det var för komplext och vi tog beslut på morgonen att ställa planen. Men nu känner vi att vi har den kontrollen som vi behöver för att vara uppe i luften igen, säger han. 

Ving har skickat ut ett pressmeddelande där de skriver att ”Ving satsar vidare”. 

Men vad kan ni veta om bolagets framtid? Är det inte upp till konkursförvaltaren att avgör vad som händer nu? 

Jo, men vi är ju en lönsam del och har alltid varit väldigt lönsamma. Konkursförvaltaren har tagit över moderbolaget men vi jobbar vidare. För vi har alltid varit en väldigt självständig del och nu är vi ännu mer självständiga. På sikt kommer vi säkert att få en ny ägare också, säger Magnus Wikner. 

Bakgrunden är att bolaget Thomas Cook som äger det skandinaviska researrangören Ving, på måndagen gick i konkurs. Under måndagen har Vings framtid varit oviss. 

Thomas Cook bildades i Storbritannien 1841 och arrangerade då tågresor. Efter andra världskriget började man med paketresor till Europa. Företaget har 22.000 anställda världen över, 9.000 i Storbritannien, och 3.000 hotell världen över är knutna till företaget.

Läs mer: Resejätten Thomas Cook går i konkurs