Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Vinnare och förlorare i budgeten

Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Den stora vinnaren i regeringens budget är en familj där bägge jobbar och tjänar 38 900 kronor i månaden. De får nästan 1200 kronor mer i plånboken varje månad. Pensionärer och arbetslösa hamnar däremot på efterkälken.

Regeringens planerade femte jobbskatteavdrag ger mer i lön efter skatt för de som jobbar. För den som har en månadslön på 24 200 kronor ger det 188 kronor mer, enligt beräkningar av Ikanobankens familjeekonom Bodil Hallin.

För den som tjänar 28 300 kronor blir det 273 kronor extra och vid en månadslön på 32 000 kronor blir det 337 kronor extra i plånboken varje månad.

– Den tydligaste vinnargruppen är den som har jobb och tjänar 38 900 kronor i månaden. De får både jobbskatteavdrag och sänkt statlig skatt, säger Bodil Hallin.

Där ger jobbskatteavdraget 337 kronor mer i månaden samtidigt som skatten sjunker med 252 kronor per månad. Det innebär att en familj med två som jobbar i det löneskiktet får 1178 kronor mer i månaden.

Men det ser inte lika bra ut för alla grupper.

– Det finns inga förslag i budgeten som innebär direkta privatekonomiska försämringar men grupper som står utanför arbetsmarknaden får ingen inkomstökning eller skattesänkningar, säger Bodil Hallin.

– På grund av det halkar de efter, fortsätter hon.

Pensionärer får en skattesänkning på runt 100 kronor men effekten blir sämre i praktiken.

– Bromsen i pensionssystemet gör att pensionärer inte kan räkna med mer i plånboken, konstaterar Bodil Hallin.

Bromsen är det funktion i pensionssystemet som minskar pensionerna om den svenska ekonomin inte går tillräckligt bra.

En genomsnittlig pensionär med 13 673 kronor i månaden som har bostadstillägg får ungefär 14 kronor mer i månaden, enligt Ikanobankens beräkningar.

Barnfamiljer med bostadstillägg får det ökat med 200 kronor i månaden för den som har ett barn. För den med två barn ökar tillägget med 250 kronor och för tre barn 300 kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.