Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 18:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/vinsten-for-kladjatten-hm-battre-an-vantat/

Ekonomi

Ökad vinst för klädjätten H&M

Foto: Magnus Hallgren

Klädjätten H&M redovisar ett vinstlyft på 25 procent för det brutna räkenskapsårets tredje kvartal, avslutat i augusti. H&M-chefen Karl-Johan Persson kan även glädjas åt högre marginaler, minskade lager och ett rejält lyft för onlineaffären.

Aktien stiger på börsen efter rapporten.

Onlineförsäljningen i tredje kvartalet lyfte med 30 procent räknat i kronor och med 20 procent i lokala valutor, enligt H&M:s delårsrapport.

Det bokförda varulagret minskar samtidigt som andel av omsättningen, mätt i kronor, om man jämför med motsvarande tidpunkt i fjol.

”Justerat för valutaeffekter minskade varulagret något”, skriver H&M.

Försäljningen i september ökade med 8 procent i lokala valutor jämfört med samma månad i fjol.

”Väl mottagna sommarkollektioner och ökade marknadsandelar visar att vi är på rätt väg med vårt förändringsarbete för att möta kundernas ständigt ökade förväntningar”, skriver vd Karl-Johan Persson i en kommentar.

För kvartalet redovisar klädkedjan en vinst före skatt på 5.011 miljoner kronor för perioden juni–augusti, det tredje kvartalet i företagets brutna räkenskapsår. Motsvarande period 2018 gjorde bolaget en vinst på 4.012 miljoner kronor.

Omsättningen uppgick till 62,6 miljarder kronor, jämfört med 55,8 miljarder kronor ett år tidigare.

Rörelsemarginalen, det vill säga rörelseresultatet efter avskrivningar som procent av omsättningen, lyfte till 8 procent från 7,1 procent ett år tidigare.

Strategin vad gäller butiksportföljen är konsolidering på etablerade marknader och expansion på tillväxtmarknader, enligt Karl-Johan Persson.

Med H&M:s första butik i Vitryssland finns klädkedjan nu på 73 marknader.

H&M lanserades även på Indiens ledande e-handelsplattform Myntra i augusti.

”Mottagandet har överträffat bolagets högt ställda förväntningar”, skriver H&M i rapporten.

Rapporten togs först emot väl på Stockholmsbörsen. Under dagen var kursen upp som mest över 7 procent men vid 16:30-tiden låg uppgången kring 3 procent.

Läs mer: H&M vill veta allt om ditt kroppsmått 

Ämnen i den här artikeln:

H&M
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt