Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Vinstlyft för Ericsson - som faller på börsen

Ericssons vd Hans Vestberg.
Ericssons vd Hans Vestberg. Foto: Jessica Gow/TT

Med hjälp av miljardintäkter från Apple och andra patentkontrakt lyfter Ericssons vinst med runt 70 procent.

Men det är inte tillräckligt, aktien rasar.

– En försäljning på närmare 74 miljarder är ett av de bästa kvartalen vi har haft de senaste 10-15 åren. Vi har en lönsamhet på 11,7 miljarder, om man tar bort omstruktureringskostnader. Det är också bland det bästa vi har haft, säger Ericssons koncernchef Hans Vestberg.

Bakom den starka försäljningsutvecklingen ligger enligt Vestberg stabilisering i Nordamerika, en förbättring i Kina, lägre kostnader och rejält högre patentintäkter. Framför allt från Apple, ett avtal som Ericsson har flaggat för tidigare. Jämfört med helåret 2014 steg patent- och licensintäkterna med 4,5 miljarder till 14,4 miljarder kronor.

Ericsson har också tjänat på den starka dollarn. Rensat för valutaeffekterna och justerat för jämförbara enheter faller faktiskt försäljningsintäkterna, även om Vestberg försöker peka på att nedgången avtagit.

Turbulensen i den kinesiska ekonomin är inget stort orosmoment för Vestberg. Han konstaterar att även vid en lägre tillväxttakt är digitaliseringen viktig för utvecklingen för ett land.

– Finns man i 180 länder måste man vara beredd på turbulens.

Men investerarna tycks inte vara lika övertygade om att Ericsson är på rätt väg. Aktien rasade under förmiddagen med omkring fem procent. Telekomanalytiker Daniel Djurberg på Handelsbanken konstaterar att vinsten var ”aningen sämre” än väntat.

– Men det är inte så stor dramatik, tycker han.

Styrelsen föreslår att utdelningen till ägarna höjs med nio procent till totalt 12,2 miljarder kronor.

Vd:n är försiktig i sina uttalanden om marknadsandelar generellt. De närmaste åren kommer vara viktiga för att positionera sig inom 5G.

– Vad gäller 5G är vi tidigt ute. Kommersiellt kommer vi nog att sälja nät 2020, säger Vestberg.

Under 2016 kommer fokus bland annat ligga på att förbättra lönsamheten ytterligare, enligt Vestberg, efter en period av investeringar.

Vestberg bekräftar samtidigt målet att genomföra besparingar på 9 miljarder kronor till 2017. Oron i omvärlden har fått ledningen att skruva upp beredskapen för mer besparingar om det skulle behövas, enligt Vestberg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.