Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Vinstras för Telia – resultatet sämre än väntat

Telia redovisar en vinst före skatt på 1.044 miljoner kronor för tredje kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 4.359 miljoner kronor motsvarande period i fjol. Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst före skatt på 1.266 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

Den underliggande vinsten, rensat för engångsposter och enligt måttet ebitda, landade på 6.604 miljoner. Här låg förväntningarna på 6.609 miljoner kronor. Omsättningen sjönk med 8,8 procent till 19.628 miljoner kronor, enligt bolagets rapport.

– Överlag är det en helt okej rapport. Vi håller oss till det vi har sagt att vi ska göra, vi upprepar vår prognos för året, säger Telias vd Johan Dennelind till TT.

– Om man går ner i rapporten finns det ett antal poster som påverkar. Vi har gjort försäljningar i Turkiet och Ryssland. Vi har valutaeffekter, vi har devalveringseffekter i Uzbekistan, vi har justeringar av poster som har reserverats. Det är ett antal sådana poster som när man lägger ihop dem så blir de ganska stora, men de är av engångskaraktär, säger Dennelind.

Bolaget står också fast vid den tidigare lämnade resultatprognosen för helåret, det vill säga en underliggande vinst i nivå med fjolåret. Dessutom upprepas att kassaflödet bör täcka en utdelning omkring 2016 års nivå.

När det gäller de uppmärksammade mututredningarna om bolagets tidigare affärer i Uzbekistan säger Johan Dennelind:

– Läget i stort är att det var ett viktigt kvartal så till vida att vi har stängt de legala processerna runt Uzbekistan och har haft en global uppgörelse med myndigheterna i USA och Holland där också Sverige finns med på ett hörn. Det sätter punkt för alla pågående kända utredningar från dessa myndigheter mot vårt bolag i alla länder. Det är en väldigt viktig signal, vi lägger det bakom oss, säger Dennelind.

TT: Kan ni tänka er att göra någon motstämning i sammanhanget?

– Det är inget vi spekulerar i. Nu har vi gjort en global uppgörelse med myndigheterna i de här länderna, därför att vi har brutit mot amerikansk och holländsk korruptionslagstiftning från 2007 och framåt. Det är det vi tar ansvar för nu. Sedan vad gäller processer mot individer ger jag mig inte in och kommenterar, säger Johan Dennelind.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.